Foto: Shutterstock

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović rekao je da je kvar koji je izazvao nestanak struje na Balkanu regionalnog karaktera, ali da električna energija dospeva do CEDIS-a koji radi na tome da ponovo uključi sve gradove. Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović zvanično je kazao "Vijestima" da je usled poremećaja regionalnih razmera došlo do nestanka napona u na teritoriji cele Crne Gore, osim severa, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmera došlo je i u zemljama okruženja - Albanija, Bosna i Hercegovina i značajan deo Hrvatske.

Mujović je „Vijestima“ rekao da se i dalje ne zna gde je konkretno kvar jer su se svi operatori CGES-a posvetili tome da se restauracija sistema uradi.

„Kvar se desio kao posledica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje usled visoke temperature i samih visokih temperatura. Čim imamo visoku temperaturu odmah se dešava da je vazdušno hlađenje vazduhnih vodova slabo i onda visoko opterećenje i visoke temperature učine da vod padne i raspadne se“, objasnio je Mujović.

Dodao je da je elektroenergetski sistem povratio prilike i da bi ubrzo sve trebalo da se vrati u normalu.

„Električna energija dospijeva do CEDIS-a i on ima posla na priključenju gradova. To može da potraje jer mora grad po grad da pušta, ne može odjednom. Loša okolnost je što su u momentu kada se desio kvar svi potrošači ostali uključeni. Nadamo se da u momentu uključenja neće biti veliko opterećenje i da neće izazvati nove ispade“, rekao je Mujović.

Asanović je za Vijesti rekao da se upravo radi na tome da svi potrošači u Crnoj Gori dobiju struju.

Ivan Asanović
Ivan Asanović Foto: CGES

„Uzrok jos nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rešavanju problema i obezbeđenju napajanja enenergijom svih potrošača u Crnoj Gori“, rekao je Asanović.

On je pojasnio da je primarni cilj je da se podigne i uspostavi normalan rad prenosne mreže i intekonekcija.

„A uporedo sa kolegama iz CEDIS-a se obezbeđuje postepeno napajanje svih postrošača u Crnoj Gori“.

Električna energija se vratila u Podgoricu i Budvu. Zbog ispada na mreži bez napajanja električnom eneregijom je skoro celo područje Crne Gore, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz CEDIS-a su kazali da je struja nestala zbog ispada na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Kako prenose regionalni mediji bez struje su i veći deo Dalmacije i značajan deo Bosne i Hercegovine, uključujići i Sarajevo, Zenicu i Banja Luku.

„Slobodna Dalmacija“ piše da su bez struje ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar i brojna hrvatska ostrva.

Albanski „Gazeta shqiptare“ javlja da su i brojni gradovi u toj državi ostali bez struje, uključujući Tiranu, Drač, Skadar, Sarandu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare