Svetozar Marović Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Američki Stejt department uveo je sankcije protiv šefa budvanske kriminalne grupe i nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i korputivnog delovanja u regionu.

„Mi smo posvećeni da pomognemo državama Zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije i otganizovanog kriminala“, rekao je specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan gabrijel Eskobar na brifingu sa novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana koji je u toku.

Svetozar Marović Foto: Ermal Meta / AFP / Profimedia

Svetozar Marović uhapšen je u decembru 2015. godine, da bi u maju sledeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer spske državne institucije navodno ne mogu da pronađu tog bivšeg čelnika DPS-a za kojim je Crna Gora raspisala poternicu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet meseci, apsolutno zastareva 10. oktobra 2026.

U više navrata crnogorske vlasti bezuspešno su tražile izručenje Marovića, prenele su Vijesti.

BONUS VIDEO Kako je „zaboravljen“ Svetozar Marović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)