Foto:shutterstock

Koordinator za sankcije u Stejt departmentu SAD Džejms O’Brajen izjavio je da Rusija mora jasnije da kaže šta zahteva da bi se vratila sporazumu o žitu.

On je u razgovoru sa novinarima rekao da su SAD spremne da pomognu, ali da je „nejasno šta Rusija smatra uspehom“.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je problem… Rusija izvozi rekordne količine žita, saopštili su da se radi o količini 61,8 miliona tona tokom prošle godine, što mislim da je od 10 do 15 odsto više nego bilo koje godine pre toga. Ako nam je mera količina hrane na globalnom nivou, onda treba da se fokusiramo na proces kojim posreduju UN i Turska, koji pomaže Rusiji da izvozi, a oni se žale na sitnice u sistemu koji radi vrlo dobro“, naveo je O’Brajen.

On je istakao da je svetsko tržište u proteklih godinu i po dana počelo da se oporavlja od šoka izazvanog invazijom na Ukrajinu, ali su se stvari pogoršale nedavno „jer je Rusija odlučila da pokuša da zaustavi Ukrajinu da uopšte izvozi“.

„Rusija napada globalni sistem bezbednog snabdevanja hranom i mislim da ne smemo da žmurimo na to. Rusija mora da ostane izolovana, izražavanje solidarnosti o ovom pitanju je veoma važan stav šta svet želi da vidi od Rusije u kontektu ovog rata“, rekao je O’Brajen.

Ciljem izlaženja Moskve iz sporazuma on smatra rast cena kako bi Rusija skrenula pažnju na svoje zahteve.

„Pre rata Ukrajina je obezbeđivala oko 10 odsto žita na globalnom tržištu, a oko 40 do 50 odsto onoga što Svetski globalni fond za hranu slao najsiromašnijim zemljama sveta“, rekao je O’Brajen.

Pored toga što Rusija blokiraju izvoz i što je najavila da će svaki brod koji isplovi, biti legitimna vojna meta, O’Brajen je ukazao da Rusija bombarduje magacine i da je do juče uništeno 2.200 tona uskladištenog žita.

BONUS VIDEO: Aleksandar Radić i Aleksandar Đokić o prenošenju rata na prestonice Rusije i Ukrajine