Vladimir Putin i Si Djiping
Vladimir Putin i Si Đinping Foto:Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sastanak između kineskog i ruskog predsednika u Pekingu, Sija Ðinpinga i Vladimira Putina, trebalo je da bude prilika za Kinu da ohrabri Rusiju da smiri tenzije sa Ukrajinom, izjavio je glavni diplomata Stejt departmenta za Istočnu Aziju Danijel Kritenbrink.

PROČITAJTE JOŠ:

Takav pristup je nešto što svet očekuje od „odgovornih sila“, dodao je Kritenbrink, prenosi Rojters.

On je kazao da je sastanak i zajednička izjava (Sija i Putina) odrazila pristup koji su Kina i Rusija zauzeli neko vreme „da se približe jedna drugoj“, prenosi Tanjug.

„Sastanak je trebalo da otvori mogućnost Kini da ohrabri Rusiju da ide diplomatskim putem i ka deeskalaciji u Ukrajini. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, a Kina skrene pogled, to ukazuje da je Kina voljna da toleriše ili prećutno da podršku ruskim naporima da se pokori Ukrajina, čak i ako to znači poniženje za Peking, ugrožava evropsku bezbednost ili predstavlja rizik za ekonomsku stabilnost“, dodao je Kritenbrink.

Predsednici Kine i Rusije Si Ðinping i Vladimir Putin, koji su u petak sastali u Pekingu, potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima.

U izjavi se ističe da dve zemlje nameravaju da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju delovanju spoljnih sila ka podrivanju bezbednosti.

Strane su saglasne da je demokratija univerzalna vrednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cele svetske zajednice, prenele su RIA Novosti.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar