Šarl Mišel Foto:EPA-EFE/FRANCOIS WALSCHAERTS

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predstavio je danas čelnicima zemalja članica novi predlog plana za oporavak koji predviđa smanjenje bespovratnih sredstava za 50 milijardi evra, za koliko bi se povećao iznos koji bi se dodeljivao kroz povoljne zajmove.

On je tim predlogom pokušao da odobrovolji grupu „štedljivih“ zemalja koje se najviše protive ideji da se najveći deo sredstava iz instrumenta EU sledeće generacije dodeljuje kao bespovratna pomoć, dok se one zauzimaju da to bude u obliku povoljnih zajmova.

Prema predlogu Komisije i prvobitnom Mišelovom planu EU, to bi ukupno iznosilo 750 milijardi evra, od čega 500 milijardi bespovratne pomoći, a 250 milijardi zajmova zemljama članicama čije su privrede najviše pogođene pandemijom koronovirusa.

Novi Mišelov predlog zadržava ukupni iznos od 750 mlijardi, ali menja razmeru – 450 milijardi bespovratne pomoći i 300 milijardi zajmova.

Najglasnije u zahtevu da se smanji deo bespovratne pomoći su Holandija, Austrija, Danska i Švedska, grupa zemalja koju nazivaju „štedljivom četvorkom“. Njima se u tom zahtevu pridružila i Finska.

Neki od njih su tražili da se bespovratna sredstva srežu za barem 200 milijardi.

Komentari

Svi komentari (0)