Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uprava za statistiku Monstat uspela je tokom ove godine da izgubi 50.000 zaposlenih u evidenciji, a da ih u decembru iznenada sve pronađe. Za do sada nezabeleženi propust okrivljuju neažurnost poslodavaca i službenika Uprave prihoda jer im, kako tvrde, nisu dostavljali tačne podatke, pišu podgoričke Vijesti.

S obzirom na to da u Crnoj Gori trenutno, prema novim podacima Monstata, ima oko 200.000 hiljada zaposlenih, proizilazi da su statističari “zagubili” a potom u evidenciji “pronašli” svakog četvrtvog.

Revizija podataka Monstata usledila je nakon napada iz opozicije da je učinak nove Vlade i smanjenje broja zaposlenih za 50.000.

Sudeći prema odgovorima na pitanja “Vijesti”, odgovornost ne vide u sopstvenim redovima, a nije poznato da li je kažnjen neko od onih koji su im dostavljali navodno netačne podatke, ili službenika Monstata koji su ih sabirali.

PROČITAJTE JOŠ:

Zakonom su za takve propuste predviđene novčane kazne do 20.000 eura.

Monstat je početkom decembra izmenio statističke podatke o broju zvanično zaposlenih u Crnoj Gori, i to od početka godine do oktobra, navodeći da su prethodni bili pogrešni jer su dobijali netačne podatke

Međutim, “greška” nije mala, jer je, prema ranijem podatku, u avgustu radilo 145.000 zaposlenih, a sada je ta brojka narasla na 193.000, odnosno za 48.000.

Monstat je podatke ispravljao za svaki mesec od početka godine, tako da u januaru nije radilo 159.000 ljudi, već 10.000 više. U februaru je podatak promenjen sa 157.000 na 172.000, u martu sa 154.000 na 175.000, u aprilu sa 153.000 na 177.000.

Prema novim podacima Monstata, broj zaposlenih se povećava iz meseca u mesec, čak i nakon završetka turističke sezone, pa je u oktobru radilo 203.000 ljudi, odnosno 10.000 više nego u avgustu kada je špic turističke sezone i kada postoji veliki broj sezonaca koji ulaze u ukupan broj radnika.

Nema krivih, kazne do 20.000 eura

Prema Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, podaci koje objavljuje Monstat moraju biti tačni i pouzdani. Predviđene su i kazne do 20 hiljada evra za pravno lice, u ovom slučaju poslodavce i Upravu prihoda i carina, ako prilikom prikupljanja, proizvodnje, obrade i diseminacije statističkih podataka ne primenjuju principe zvanične statistike o tačnosti i pouzdanosti i ako Monstatu ne daje tačne i potpune podatke.

Kazne za fizička lica koja uzrokuju greške iznose od 30 do 2.000 eura. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona u nadležnosti je Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Monstata nisu odgovorili na pitanje Vijesti da li će u ovom slučaju biti kažnjeni oni koji su doprineli da se skoro godinu obmanjuje i uzmenirava javnost objavljivanjem netačnih podataka.

Bonus video: Anketa sa protesta u CG

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar