Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

SAD je danas odobrio slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu. Vest je stigla nakon što je Nemačka potvrdila da će staviti na raspolaganje 14 svojih tenkova Leopard 2 Ukrajini. Slanje američkih tenkova u Ukrajinu potvrdio je američki predsednik Džo Bajden koji je na početku odao počast Ukrajinu dodavši da se ta zemlja proteklih 11 meseci "suočava s istinski brutalnom ruskom agresijom".

Zašto je tenk M1 Abrams važan za Ukrajinu u ratu protiv Rusije?

Tenk M1 Abrams jedno je od najmoćnijih kopnenih oružja u američkom arsenalu. Sposoban je približiti se neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, razneti ih svojim topovima i mašinama, a zatim ubrzati. Teški oklop tenka štiti vozilo i četvoročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od direktnih pogodaka. Može preći i do 1.2 metra duboku vodu.

„Temeljna misija tenkovskog voda je približiti se neprijatelju i uništiti ga“, stoji u prvoj rečenici dokumenta o obuci iz 2019. godine za zapovednika tenkova američke vojske i marinaca, prenosi Index.hr.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Abrams korišćen protiv Sovjeta, u Zaljevskom ratu, u Iraku i Avganistanu

Nazvan po generalu Kreigtonu Abramsu, zapovedniku tenka iz Drugog svetskog rata, prvi Abrams ušao je u službu američke vojske 1980. godine. Prvobitno je bio namenjen za borbu protiv Sovjeta u nemačkom strateškom Fulda Gapu, Abrams je nekoliko puta nadograđivan s većim topom i poboljšanim oklopom, prenosom i pogonom.

Tokom godina, Pentagon je kupio više od 7000 tenkova u različitim konfiguracijama. Abrams je prvi put u akciji korišćen u Zalivskom ratu, gde je osvojio brojne pohvale zapovednika, posada i radnika na održavanju zbog svoje ubojite moći i izdržljivosti u suočavanju s neprijateljskom vatrom i svoje brzine, stoji u izveštaju američke vlade iz 1992. godine.

Foto: EPA-EFE/Sgt. Anthony Prater/DVIDS / HANDOUT

Tenkovi su pomogli američkoj vojsci da nadjača iračke snage tokom invazije na Irak 2003. godine, te u potpomognutim napadima i drugim operacijama u Faludži i drugdje. Tenkovi su takođe služili i Avganistanu, gde je oklopna četa Marine Korps raspoređena 2011. i pretrpela samo jednog ranjenog u misiji uprkos tome što je 19 puta napadnuta improviziranim eksplozivnim napravama, stoji u vojnom časopisu Militari Rivju.

Problem bi mogla biti potrošnja goriva, logistika i kompleksno održavanje

Međutim, tokom cele svoje službe, vojnici i ratni planeri bili su zabrinuti zbog ogromne potrošnje goriva i ograničenog tenkovskog dometa te duge logistike i održavanja koji prate Abrams u borbu. To je, između ostalog, nateralo Pentagon da nevoljno pošalje tenkove Ukrajini.

Bataljon od 58 tenkova zahteva desetine vozila za podršku i stotine vojnika kako bi bio u pogonu. To bi moglo uključivati oklopna vozila hitne pomoći, zapovedna vozila, kamione za održavanje i kamione za vuču onesposobljenih tenkova. Kamioni moraju vući gorivo, municiju, maziva, motorno ulje, hidraulično ulje i izuzetno teške rezervne delove.

Foto: EPA/MARCIN BIELECKI

„Kad bi Ukrajincima dali samo tenkove, a ne i logističku podršku, ne bismo im učinili uslugu“

„Sve što je povezano s tenkom je teško“, rekao je Dan Grazier, bivši zvaničnik američke vojske. Čak i uz sve to, tenkovski bataljon može delovati samo dva ili tri dana na terenu bez dopune iz logističkog bataljona, kaže Grazier.

„Kada bi Ukrajincima dali tenkove, a nismo im dali sve što im je potrebno da ih logistički podržimo, teško da bismo im učinili ikakvu uslugu“, rekao je. „Postoji puno toga što treba vući iza tenka da bi se on mogao kretati“, zaključuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Dakle, iako je vrlo sofisticirano i skupo oružje, Abrams je teško održavati i predstavlja logistički izazov jer radi na mlazno gorivo.

„Abramsi i Leopard su zapravo blizanci“

„Nemački Leopard i američki Abrams su zapravo blizanci“, kaže Sidni Fridberg, urednica digitalnog časopisa Breaking Defence.

„Vrlo su slični. Velika vozila, teško oklopljena. Mnogo bolje zaštićen od bilo čega što su Sovjeti izgradili ili bilo čega što Rusi trenutno imaju“, dodaje.

Glavna razlika između Abramsa i Leoparda je motor. Leopard 2 ima dizelski motor, koji je mnogo lakši za održavanje i više se koristi širom Evrope dok Abrams koristi snažnije i složenije turbinske motore.

Budući da se Abramsi znatno manje koriste širom Europe, Ukrajina bi se mogla teško nositi s logističkom infrastrukturom kao što je nabava rezervnih delova, skladištenje i opšte održavanje, kaže Fridberg. Tenk za četiri osobe takođe će zahtevati dodatnu obuku na složenim mašinama.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar