Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Južnokorejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti saopštila je utorak da je zabeležila najmanje dva slučaja nove varijante koronavirusa Delta plus, za koju stručnjaci veruju da je više prenosiva od originalne varijante Delta soja, koja je prvi put otkrivena u Indiji, prenosi Vašington post.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali šta znamo o „delta plus soju koronavirusa“, još jednoj novoj varijatni koja je izazvala uzbunu među vladama širom sveta, kao i među zdravstvenim zvaničnicima?

Prvi put je identifikovana u Evropi u martu, varijanta je poznata i kao B.1.617.2.1 i kao AY.1. Ova varijanta je otkrivena u nekoliko zemalja, uključujući Veliki Britaniju, SAD i Indiju.

Prošlog meseca, stručnjaci u Indiji su označili ovu varijantu kao zabrinjavajuću i upozorili su da se čini da je prenosivija od većine drugih. Pozivajući se na studije, ministarstvo zdravlja je reklo da varijanta ima sposobnost da se lakše veže za ćelije pluća i da može da bude otporna na terapije koje se koriste za lečenje infekcije.

Ministarka nauke i tehnologije Unije Jitendra Sing saopštila je u petak da je do 23. jula otkriveno do 70 sluačajeva varijante delta plus u sekvenciranju genoma, izvestio je Hindustan tajms.

Način na koji je Indija prebrodila razaranja delta varijante virusa i kako je delta plus soj nazvala jednom od zabrinutosti, trebalo bi da upozori lidere javnog zdravstva, rekao je Džems E.K. Hildret, predsednik i izvršni direktor Mehari medicinskog koledža, prenosi Vašington post.

„Moramo da budemo spremni da razmotrimo zapažanja napravljena u drugim zemljama koje se bore protiv koronavirusa“, rekao je on.

Indijski konzorcijum za genomiku SARS-CoV-2 od tada je rekao da je malo verovatno da će delta plus varijanta biti više prenosivija od delta varijante, a to tek treba da se utvrdi“, naveo je Hindustan tajms.

Međunarodna zdravstvena agencija navela je ovu varijantu kao zabrinjavajuću, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da će nastaviti da procenjuju njenu nezavisnu kvalifikaciju.

Međutim, Melita Vujnovic, predstavnica Svetske zdravstvene organizacija u Rusiji, rekla je prošlog meseca da će borbu protiv najnovije varijante biti potrebne maske i vakcine.

Prošlog meseca, nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da je Evropa još uvek „na tankom ledu“ i izrazila je oprez da bi vlasti širom kontinenta trebale da „ostanu oprezno optimistične“.

U Velikoj Britaniji, gde je više od 72 odsto odraslih potpuno vakcinisano, delta varijanta predstavlja skoro sve infekcije, iako su ukupni slučajevi koronavirusa u opadanju.

Najmanje 39 potvrđenih slučajeva varijante delta plus pronađeno je u zemlji, zajedno sa šest verovatnih, prema julskom brifingu iz Javnog zdravlja Engelske.

Čini se da se virus nije intenzivirao na britanskokm tlu, rekao je Kolin Angus, analitičar iz Engelske i modelar politike javnog zdravlja.

„Plus“ u nazivu varijante odnosi se na njegovu mutaciju proteina K417H, koja je takođe pronađena u nekim podvrstama alfa varijante, dominantnog soja u Britaniji pre delta varijante.

Angus je primetio da su slučajevi Delta plus soja prvenstveno bili kod mlađih ljudi, ali da su preliminarni podaci pokazali da su antitela vakcinisanih ljudi i dalje efikasna protiv ove varijante.

„Ovo je bio veoma mali uzorak“, rekao je on o podacima.

„Potrebni su nam dodatni dokazi da bismo dobili jasnu sliku mogućoj prendosti u odnosu na vakcine, koje delta plus soj može imati, ali činjenica da to nismo videli jasno je nadmašila deltu uprkost tome što je pronađena u nekoliko zemalja sa visokom stopom vakcinisanih, prednost može biti samo vrlo mala“.

Ričard Nova, šef odeljenja za zarazne bolesti na Univerzitetu Ilinois Helt, rekao je da je prerano reći kako bi varijanta Delta plus mogla da zaobiđe zaštitu koju daju vakcine ili je zaraznija od originala.

Napomenuo je da je varijanta alarmantna, jer se odnosi na zarazniju delta varijantu i dolazi u vreme kada se među vakcinisanima pojavljuju novi slučajevi.

„Ovo je samo proces prirodne selekcije i odabira virusa koji je zarazniji. Sve što virusi žele je da se reprodukuju. Oni koji to uspeju postanu dominantan virus“, rekao je on.

Bonus video: Treća doza vakcine protiv koronavirusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare