Boris Dzonson Boris Johnson
Boris Džonson Foto:Tanjug/Jeff Gilbert/Pool via AP

Na nedavno održanim lokalnim izborima u Velikoj Britaniji Konzervativna partija koju predvodi aktuelni premijer Boris Džonson izgubila je kontrolu nad najvećim uporištem u Londonu - lokalnoj samoupravi Vandsvort. Ovim je Džonsonovim konzervativcima zadat snažan udarac, ali i poruka birača širom zemlje.

Samouprava Vandsvort je veliko uporište konzervativaca još od 1978. godine, ali je sada bila glavna meta opozicionih laburista.

Pored ove samouprave, stranka Borisa Džonsona izgubila je vlast i u opštini Barnet, gde su ranije gubili samo dva puta.

Lider konzervativaca u Barnetu Danijel Tomas rekao je da ovakvi izborni rezultati predstavljaju „hitac upozorenja konzervativnih birača“.

Boris Džonson Foto:AP Photo/Matt Dunham

Prema preliminarnim rezultatima izbora, Konzervativna partija je izgubila 92 mandata u lokalnim samoupravama, dok je opoziciona Laburistička stranka osvojila 23, a liberalno-demokratska stranka 42 mandata.

Iako konačni rezultati još uvek nisu objavljeni, jasno je su konzervativci, ali i sam Džonson doživeli jedan od većih poraza u poslednjih nekoliko decenija.

Afere i problemi

Razočarenje Džonsonovih birača usledilo je nakon nekoliko skandala koji su obeležili njegovu vladavinu prethodne godine.

Bes javnosti Džonson je izazvao okupljanjima i proslavama u Dauning stritu 10, rezidenciji na kojoj se nalazi njegov kabinet, a sve u vreme strogog karantina u Velikoj Britaniji.

U tom periodu, građani su dane morali da provode u svojim domovima, stopa smrtnosti od virusa korona bila je izuzetno visoka, a kako se ispostavilo, vladini zvaničnici organizovali su proslave iza zatvorenih vrata.

Riši Sunak i Boris Džonson Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Iako je Džonson u početku tvrdio da nije prekršio pravila karantina, kao i da nije znao za postojanje mejla u kom su je više od 100 zaposlenih pozvano na žurku, kasnije je priznao svoju grešku.

Metropolitenska policija otvorila je istragu povodom kršenja mera, a Džonson i njegovi saradnici platili su novčane kazne zbog prekršaja.

Uprkos sporovima oko partigejta, istraživanje je pokazalo da se povećanje troškova života smatra najvažnijim problemom sa kojim se zemlja suočava.

Nesumnjivo je da su skandali doveli do smanjenja podrške premijeru Džonsonu, imajući u vidu da su ga mnogi pozivali da podnese ostavku.

Ukrajina kao slamka spasa

Koliko god to paradoksalno zvučalo, Džonsonu bi za ostanak na vlasti mogao da pomogne rat u Ukrajini. Anketa je pokazala da su građani Velike Britanije u velikoj meri zadovoljni načinom na koji njihova vlada odgovara na krizu na istoku.

Od samog početka rata, Džonson se pozicionirao kao jedan od najoštrijih kritičara Vladimira Putina i jedan od najbližih saveznika Vladimira Zelenskog.

POGLEDAJTE JOŠ:

I sam Zelenski je više puta isticao da mu najveću podršku pruža britanski premijer, koji je pored prijema velikog broja izbeglica odobrio i isporuku oružja Ukrajini.

Njegovi potezi nisu prošli nezapaženo kod birača u Velikoj Britaniji, zbog čega je Džonson dobio još jednu šansu za ostanak na vlasti.

„Britanija zaslužuje bolje“

Kir Starmer, vođa opozicione laburističke partije u Velikoj Britaniji, u više navrata kritikovao je aktuelnog premijera, ističući da zemlja zaslužuje mnogo boljeg lidera od Džonsona.

„Britanija zaslužuje bolje. Boris Džonson i Riši Sunak su prekršili zakon i u više navrata lagali britansku javnost. Obojica moraju da podnesu ostavke“, rekao je on u jeku skandala partigejt.

Starmer je spreman da u ime laburista formira novu vladu i povede zemlju u, kako je istakao, bolji život za sve njene građane.

BONUS VIDEO Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare