Keir Starmer i Boris Džonson Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, EPA-EFEANDY RAIN

Britanski premijer Boris Džonson suočio se u prethodnom periodu s brojnim izazovima i skandalima, koji su pali u drugi plan zbog rata u Ukrajini. Ipak, Britanci nisu zaboravili proslave tokom strogog karantina, zbog čega je rejting aktuelnog premijera drastično pao. Predstojeći lokalni izbori biće pokazna vežba za Džonsona, a najnovije istraživanje pokazuje da njegov najveći takmac, lider laburista Kir Starmer ima podršku 57 odsto građana Velike Britanije.

Ujedinjenom Kraljevstvu predstoji „nedelja ključnih izbora“ na lokalnom nivou, koji će prikazati koliku podršku partije uživaju i na državnom nivou.

Aktuelni premijer Boris Džonson sada ima oko 43 odsto podrške birača, dok se ispred njega nalazi lider laburista Kir Starmer sa 57 odsto podrške.

Riši Sunak i Boris Džonson Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Kir Starmer je u istraživanju dobio više ocene od Džonsona u skoro svim oblastima: komuniciranju, vođenju tima, formulisanju efikasne politike, rasuđivanju u krizi, i sveukupnom obavljanje dužnosti premijera.

Partigejt dolazi na naplatu

Bes javnosti Džonson je izazvao okupljanjima i proslavama u Dauning stritu 10, rezidenciji na kojoj se nalazi njegov kabinet, a sve u vreme strogog karantina u Velikoj Britaniji.

U tom periodu, građani su dane morali da provode u svojim domovima, stopa smrtnosti od virusa korona bila je izuzetno visoka, a kako se ispostavilo, vladini zvaničnici organizovali su proslave iza zatvorenih vrata.

Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Iako je Džonson u početku tvrdio da nije prekršio pravila karantina, kao i da nije znao za postojanje mejla u kom su je više od 100 zaposlenih pozvano na žurku, kasnije je priznao svoju grešku.

Metropolitenska policija otvorila je istragu povodom kršenja mera, a Džonson i njegovi saradnici platili su novčane kazne zbog prekršaja.

Uprkos sporovima oko partigejta, istraživanje je pokazalo da se povećanje troškova života smatra najvažnijim problemom sa kojim se zemlja suočava.

Nesumnjivo je da su skandali doveli do smanjenja podrške premijeru Džonsonu, imajući u vidu da su ga mnogi pozivali da podnese ostavku.

Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Kako sada ankete pokazuju, 47 odsto birača i dalje smatra da Džonson treba da podnese ostavku, dok 30 odsto ne odobrava njegove postupke, ali misli da bi trebalo da ostane da se koncentriše na važnija državna pitanja.

Ukrajina kao slamka spasa

Koliko god to paradoksalno zvučalo, Džonsonu bi za ostanak na vlasti mogao da pomogne rat u Ukrajini. Anketa je pokazala da su građani Velike Britanije u velikoj meri zadovoljni načinom na koji njihova vlada odgovara na krizu na istoku.

Od samog početka rata, Džonson se pozicionirao kao jedan od najoštrijih kritičara Vladimira Putina i jedan od najbližih saveznika Vladimira Zelenskog.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

I sam Zelenski je više puta isticao da mu najveću podršku pruža britanski premijer, koji je pored prijema velikog broja izbeglica odobrio i isporuku oružja Ukrajini.

Njegovi potezi nisu prošli nezapaženo kod birača u Velikoj Britaniji, zbog čega je Džonson dobio još jednu šansu za ostanak na vlasti.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Britanija zaslužuje bolje“

Kir Starmer, vođa opozicione laburističke partije u Velikoj Britaniji, u više navrata kritikovao je aktuelnog premijera, ističući da zemlja zaslužuje mnogo boljeg lidera od Džonsona.

„Britanija zaslužuje bolje. Boris Džonson i Riši Sunak su prekršili zakon i u više navrata lagali britansku javnost. Obojica moraju da podnesu ostavke“, rekao je on u jeku skandala partigejt.

Starmer je spreman da u ime laburista formira novu vladu i povede zemlju u, kako je istakao, bolji život za sve njene građane.

BONUS VIDEO Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar