Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, REUTERS/Mike Blake//File Photo, AN MING / Newscom / Profimedia

Tokom poslednjih godina Kina se događa krajnje bizaran fenomen - milijarderi koji progovore protiv vlasti i tamošnjeg predsednika Si Đinpinga nestaju bez traga. Iako se ne zna njihov tačan broj, od 2015. godine do sada pisalo se o najmanje 11 takvih slučajeva, a poslednji je nestanak Bao Fana, vodećeg poslovnog brokera u tehnološkoj industriji o kome niko ne zna ništa već mesec dana.

Fanov nestanak je uočen 14. februara i to samo nekoliko dana pre nego što je njegova kompanija objavila da „sarađuje sa istragom određenih vlasti u Narodnoj Republici Kini“. Na isti način, tokom prethodnih godina, nestajali su i ostali milijarderi.

Njegova kompanija je u saopštenju dodala navela da nema „nikakvih informacija koje ukazuju na to da je nedostupnost Baoa povezana ili bi mogla biti povezana s poslovanjem i/ili operacijama grupe“.

Bao Fan Foto:REUTERS/Mike Blake

Ono što ovaj slučaj čini još sumnjivim, jeste to što je Fan prošlog septembra hapšen od strane vlasti u sklopu istrage o njegovom radu u državnoj banci ICBC.

Ni kineski zvaničnici, ni sam Fan, nikada nisu objasnili zbog čega je tačno ovaj milijarder hapšen.

Inače, Fan je izvršni direktor kompanije Čajna Renesans Holdings, koja je poslovala sa internet gigantima kao što su Tencent, Alibaba i Baidu, i smatra se liderom u kineskom tehnološkom sektoru.

Alibaba
Alibaba Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Nakon objave o nestanku deonice firme Fana pale su za 50 odsto. Mnoge brine da se radi o obračunu kineskih vlasti s poslovnim i tehnološkim zvaničnicima.

Isto prošli i mnogi drugi milijarderi

Ovo nije prvi put da je uticajni kineski milijarder iznenada nestao na neko vreme bez ikakvog objašnjenja.

U nekoliko slučajeva sumnjalo se da su bili deo istrage o korupciji, porezu ili drugom „nedoličnom ponašanju“. Najnoviji nestanak milijardera podstakao je spekulacije da je to jedan od načina na koji predsednik Si Đinping pooštrava kontrolu nad kineskom ekonomijom.

Foto: EPA-EFE/JOAO RELVAS

Samo u 2015. nestalo je najmanje šestoro direktora, uključujući Guo Guangčanga, predsednika konglomerata Fosun International, koji je na Zapadu najpoznatiji po vlasništvu nad engleskim premijerligašem Vulverhemptonom. Njega na istoku nazivaju i kineskim Vorenom Bafetom.

Guo je nestao u decembru 2015. godine na neko vreme, a njegova kompanija je nakon njegovog ponovnog pojavljivanja saopštila „da pomaže u istragama“.

Dve godine kasnije, kinesko-kanadski biznismen Ksiao Jianhua odveden je iz luksuznog hotela u Hong Kongu. Bio je jedan od najbogatijih Kineza, a prošle godine je završio u zatvoru zbog korupcije.

U martu 2020, milijarder i tajkun nekretninama Ren Zhikiang nestao je nakon što je Sija nazvao „klovnom“ zbog njegovog rukovanja pandemijom.

Pročitajte još:

Kasnije te godine, Ren je nakon jednodnevnog suđenja osuđen na 18 godina zatvora zbog optužbi za korupciju.

Najistaknutiji milijarder koji je nestao bio je osnivač Alibabe Džek Ma. Tada najbogatija osoba u Kini nestala je krajem 2020. godine na nakon što je kritikovala finansijske regulatore u zemlji.

Uprkos tome što je donirao skoro 10 milijardi dolara Zajedničkom fondu za prosperitet, Ma nije viđen u Kini više od dve godine. Takođe nije optužen ni za kakve zločine. Još uvek nije jasno gde se Ma nalazi, iako je bilo izveštaja da je viđen u Japanu, Tajlandu i Australiji.

BONUS VIDEO Pucanje balona američko-kineskih odnosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare