Foto: Greg Baker / AFP / Profimedia

Oštrooki promatrači događanja na Nacionalnom narodnom kongresu (NPC) u Kini primetili su da je kineski predsednik Si Đinping imao nešto što drugi nisu: dve šoljice čaja umesto jedne.

Iako će mnogi to otpisati kao minoran detalj, BBC navodi da simbolizam igra jako važnu ulogu u visokoj kineskoj politici.

Samo Si Đinping, koji je predsednik države i generalni sekretar Komunističke partije Kine pred sobom je imao dve šoljice za čaj, a ne jednu kao svi ostali.

Kineski predsednik je dve šoljice počeo da koristi 2021. godine, ali tada su svi mislili da to radi zbog pandemije koronavirusa. Međutim, ako se uzme u obzir da su nekada samo kineski carevi mogli da nose odeću žute boje, činjenica da Si pred sobom ima dve šoljice znači da je on drugačiji od drugih, odnosno važniji.

Si svoju moć nekad pokazuje na vrlo očite načine, te je tako na primer, njegov prethodnik Hu Đintao prošle godine u oktobru tokom sastanka Komunističke partije naočigled svih i protiv svoje volje udaljen sa svog mesta.

Kineski predsednik je u međuvremenu izdržao proteste zbog politike „nultog kovida“ koju Kinezi nisu najbolje primili, ali je uprkos tome zadržao svoju političku snagu i nedavno progurao reforme države. Dve šoljice su samo još jedan dokaz da on u potpunosti vlada Kinom.

***

BONUS VIDEO: Pucanje balona američko-kineskih odnosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar