Foto:Screenshot/skopje1.mk

Osumnjičeni za ubistvo tinejdžerke Vanje G. (14) nalaze se u pritvoru, dok je glavni osumnjičeni za njeno ubistvo, Ljupčo Palevski Palčo uhapšen u Turskoj. Tek nedelju dana nakon otmice, policija je u okolini Skoplja pronašla dva pištolja koja se dovode u vezu sa ubistvima, kao i Vanjin mobilni telefon. Čeka se veštačenje telefona od čega može da zavisi dalji tok istrage.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski, rekao je da policija sumnja da je Vanja upucana iz pištolja, a ne zadavljena u automobilu, kako se prethodnih dana spekulisalo.

Tinejdžerka je poslednji put viđena na Bulevaru Partizanskog odeja ispred „Broz kafea“, odakle se izgubila, a poslednji signal njenog telefona bio je prekoputa Univerzalske sale.

Vanja je, kako sumnja policija, oteta iz zgrade u kojoj je živela oko 7.30 ujutru. Otmičari, na čelu sa Palevskim, vezali su je i gurnuli u auto.

Oliver Spasovski Foto: Printscreen/skopje1.mk

Tri sata nakon otmice, ona je ubijena. Policija sumnja da su se otmičari uspaničili jer je njena majka rano sve prijavila i oglašavala se u medijima.

Ubili su Vanju, a Palevski je pobegao, da bi konačno sinoć bio uhapšen. Troje uhapšenih je priznalo učešće u zločinu, dok je Vanjin otac negirao umešanost u učešću u otmicu ćerke.

Vanjina majka Zorica je ranije za medije rekla da sumnja da joj je ćerka oteta.

Foto:preuzeto sa Facebook.com/zorica.gjorcevska

Ona je prva na društvenim mrežama podelila apel da se devojčica pronađe, samo nekoliko sati nakon njenog nestanka.

Prema Zoričinim rečima, Vanja je na dan otmice bila dobro raspoložena i nije se žalila ni na kakve probleme. Nije prijavila nikakvo zlostavljanje, a porodični problemi nisu bili poremećeni niti je imala neprijatelje. Zorica je od početka sumnjala da je njena ćerka oteta.

„Bila je nasmejana kada je napustila kuću, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Nastavnica mi je javila da nije došla na čas“, kazala je Zorica.

Foto: Facebook/Zorica Gjorcevska; Screenshot/Министерство за внатрешни работи

Resorno ministarstvo podnelo je krivične prijave za dva ubistva. Tužilaštvo sada prelazi u fazu istrage protiv pet osoba. Oni su osumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje i 74-godišnjeg Pančea Žežovskog. Vanjin otac Aleksandar G. osumnjičen je za pomaganje u izvršenju krivičnog dela otmica maloletnog lica.

Tužilaštvo je iznelo i detalje o ubistvu Žežovskog. Ušli su u njegovu kuću i opljačkali ga kako bi ukrali njegov automobil Citroen. Napali su ga i vezali, a zatim ubili vatrenim oružjem kod sela Rudnik.

Izvršeni su pretresi u kućama i drugim prostorijama na području SVR Skoplje, SVR Veles i SVR Štip, pri čemu su pronađeni i oduzeti mobilni telefoni, računari, vozila i dr, obavljeni su brojni razgovori sa porodicama, poznanicima i prijateljima, a u istražne radnje svakodnevno je bilo uključeno nekoliko stotina policajaca koji su isključivo radili na ovim slučajevima.

Foto:preuzeto sa Facebook.com/zorica.gjorcevska

Aleksandar G. je saslušan u tužilaštvu i negirao je umešanost u otmicu ćerke, ali mu je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da će uticati na istragu.

Kako su se uverili novinari, u Skoplju niko neće da priča otvoreno o svojim sumnjama zašto je Vanju zadesila ovako grozna sudbina. Ipak, jedan novinar je za Jutarnji list rekao da su Vanjini roditelji razvedeni, kao i da je Vanjin deda, otac njene majke, imućan čovek. Sad postoji mogućnost da je otac Aleksandar, revoltiran na porodicu svoje bivše supruge, od njih hteo da izvuče novac, znajući koliko su bogati.

Otac nakon majke prijavio nestanak

Osumnjičeni za ubistvo Vanje Foto:ptintscreen/skopje1.mk

Vanjin nestanak je, nakom majke Zorice, prijavio i njen otac.

„Jedan od identifikatora njenog kretanja je mobilni telefon. Njegov signal poslednji put je bio lociran u blizini Univerzalne sale. Pretreseni su svi podrumi u okolini centra, saslušani svi svedoci, pregledani snimci sa 50 kamera, pretreseno korito reke Vardar, manastiri…“, kazao je resorni ministar.

Otac Aleksandar i ubijena Vanja Foto: Printscreen/skopje1.mk/Министерство за внатрешни работи

On je dodao da se Vanjin otac sumnjiči da je pomogao u otmici kako bi iznudio novac od njene majke.

„Motiv je koristoljublje, pri čemu je jedno od lica, u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizovalo izvršenje krivičnog dela, kako bi od majke iznudilo novac, kako bi ubuduće svi umešani imali koristi“, kaže Spasovski.

Pročitajte još...

Povodom nestanka svoje ćerke, u medijima se uglavnom oglašavala Zorica, koja je rekla da Aleksandar ne koristi društvene mreže.

Podsetimo, prema najnovijim informacijama, u toku je postupak za izručenje Ljupča Palevskog Palča, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo Vanje i 74-godišnjeg Pančea Žežovskog.

Palevskog je turska policija uhapsila u blizini grada Belikesira. On je iz Skoplja prevezen u Beograd gde je ostavljen u hostelu, nakon čega ga je 2. decembra drugi vozač Stefan D. odvezao iz Beograda do graničnog prelaza sa Turskom. I njega je uhapsila makedonska policija na graničnom prelazu Dojrani.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar