Mihail Gorbačov Foto: Eugene Odinokov / Sputnik / Profimedia

Mihail Gorbačov, poslednji predsednik Sovjetskog Saveza, preminuo je u 92. godini nakon duge bolesti. Gorbačov će ostati upamćen kao predsednik SSSR-a koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjetskog Saveza.

Informaciju o smrti Gorbačova objavili su ruski državni mediji RIA i TASS pozivajući se na bolničke izvore.

„Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras nakon duge i teške bolesti“, objavila je sinoć Moskovska centralna klinička bolnica.

Gorbačov se poslednjih godina povremeno javljao u svetskim medijima i komentarisao je situaciju u svetu. Početkom 2017. godine napisao je tekst za američki „Tajm“, u kojem upozorava na rastuće tenzije i opasnost od rata širom sveta, prenosi Index.hr.

Mihail Gorbačov Foto: Zhernov Vadim / TASS / Profimedia

„Današnji svet zatrpan je problemima, a oni koji donose odluke i određuju politike čini se da su zbunjeni i izgubljeni. No, nijedan problem danas nije važniji od militarizacije politike i nove trke u naoružanju. Zaustavljanje te opasne trke mora biti naš prvi prioritet“, započinje Gorbačov svoj tekst s početka 2017. godine.

„Nalazimo se u opasnoj situaciji“

„Nalazimo se u opasnoj situaciji. U Evropi je sve više vojnika, tenkova i oklopnih vozila. Ruske i NATO snage koje su nekad jedni druge gledale iz udaljenosti danas su raspoređene vrlo blizu jedni drugima. I dok države u svojim proračunima traže sredstva kako bi ljudima osigurale osnovne potrebe, sve se više novca troši na vojsku“, pisao je Gorbačov.

„Lako se nalazi novac za sofisticirana oružja čija je destruktivna moć usporediva s onom vrstom oružja masovnog uništenja; za podmornice čija jedna salva može izbrisati cele kontinente, baš kao i za obrambene raketne sustave koji podrivaju stratešku stabilnost“, naglašavao je Gorbačov.

Foto:EPA/JENS KALAENE

Političari i vojni zvaničnici zvuče sve zlokobnije, a obrambene doktrine su sve opasnije. Komentatori i lica sa TV-a pridružuju se takvom diskursu. Sve to izgleda kao da se svet priprema za rat, upozoravao je bivši predsednik SSSR-a.

„Nuklearna pretnja danas se ponovo čini realnom. Odnosi između velikih sila sve su gori kako godine odmiču, a zagovornici naoružavanja i vojno-industrijski kompleks zadovoljno trljaju ruke. Prevladavajući je stav da se dijalog mora bazirati na borbi protiv terorizma. To je zaista važan i hitan zadatak, ali to nije dovoljno za normalan odnos i moguće partnerstvo među državama“, piše Gorbačov.

PROČITAJTE JOŠ:

Na kraju teksta Gorbačov podseća na reči bivšeg američkog predsednika Franklina Delana Ruzvelta, koji je rekao da je sloboda od straha jedna od glavnih sloboda.

„Danas, teret straha osećaju milioni ljudi, a glavni razlozi za to su militarizam, vojni sukobi, trka u naoružanju kao i nuklearni Damoklov mač. Rešavanje tog straha znači oslobođenje ljudi. To bi morao postati naš glavni cilj, nakon čega će mnoge druge probleme biti lakše rešiti. Vreme odluke je sada“, pisao je tada Gorbačov.

Na nuklearnu opasnost upozoravao i 2019. godine

U novembru 2019. godine dao je intervju za BBC. U intervjuu za BBC bivši predsednik Gorbačov predložio je svim zemljama da pozovu na uništenje nuklearnog oružja.

“Sve dok postoji oružje masovnog uništenja, poput nuklearnog, opasnost za ceo svet je kolosalna. Sve nacije trebale bi pozvati na uništenje nuklearnog oružja. To je nešto što moramo napraviti ako želimo spasiti čovečanstvo i planetu“, kazao je Gorbačov.

“Pogledajte šta se događa. Napetosti i pucnjave ima na različitim područjima. Šaljemo borbene avione i mornaricu na razna mesta. To nije situacija u kojoj želimo da budemo“, rekao je Gorbačov.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar