Donald Tramp Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Agenti FBI su zaplenili zapise sa oznakom "strogo poverljivo" tokom pretresa imanja Mar-a-Lago u vlasništvu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, ranije ove nedelje na Floridi. Kako se navodi, agenti su takođe zaplenili fascikle sa fotografijama i rukom pisanim beleškama, kao i dokumenta koja su sadržala informacije o presedniku Francuske.

Nalog za pretres i srodni materijali koje je otkrio sudija na Floridi, pokazali su da su agenti odneli značajan broj predmeta tokom racije, što je izazvalo političku oluju u već podeljenoj zemlji.

Nalog je ovlastio FBI da pretrese kancelariju 45, što se odnosi na privatnu kancelariju 45. predsednika SAD u njegovoj rezidenciji u Mar-a-Lagu, kao i skladišta.

Naloženo im je da zaplene dokumente koji su „ileganom posedu“ što predstavlja krćenje tri krivična zakona, ukljujući i jedan koji potpada pod Zakon o špijunaži, koji nezakonito pribavljanje ili zadržavanje informacija o nacionalnoj bezbednosti čini krivinim delom.

Foto: Miami Herald/TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia, SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Među zaplenjenim zapisima su bili i dokumenti sa oznakama „Strogo poverljivo“, „Tajno“ i „Poverljivo“.

Neki su nosili oznaku SCI – osetljive informacije – što znači da su bili namenjeni za pregled samo u sigurnim državnim objektima.

Informacije o predsedniku Francuske

Agenti su takođe zaplenili fascikle sa fotografijama i rukom pisanim beleškama, kao i dokumenta koja su sadržala informacije o presedniku Francuske. Zaplenjena su i dokumenta među kojima je pomilovanje Trampa Rodžeru Stounu, svom savezniku.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije jasno o kakvim se informacijama radi vezano za francuskog predsednika, kao ni da li je reč o Emanuelu Makronu ili nekom bivšem predsedniku.

Tramp i Makron su zakletvu položili iste godine i njihov odnos je vrlo brzo zahladneo. Tramp je redovno kritikovao Makrona na Tviteru.

Ministarstvo pravde je zatražilo od saveznog sudije da otpečati nalog za pretres u petak, zabranjujući prigovore Donalda Trampa.

Tramp se požalio da je žrtva bez presedana. Kritikovao je pretres FBI u njegovoj kući, istiičući da je sam zaplenjeni materijal prethodno deklasifikovan.

„Nije trebalo ništa da uzmu. Mogli su to da imaju kad god su želeli, a da se ne igraju politike i provale u Mar-a-Lago“, dodao je.

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar