Narendra Modi Foto:EPA-EFE/PRANABJYOTI DEKA

Indijski premijer Narendra Modi suočen je sa dvostrukim izazovom koji preti da ugrozi njegov autoritet. Na meti je osuda zbog nepravilnog upravljanja krizom izazvanom koronavirusom, a sada mora da prebrodi i gorak politički poraz na ključnim lokalnim izborima u indijskim državama.

Pročitajte još:

Ranije ove godine, dok su se brojne zemlje borile sa žestokim naletima pandemije koronavirusa, Indija je obezbeđivala vakcine za ostatak sveta. Tada je Modi proglasio pobedu nad koronavirusom i hvalio svoju zemlju kao vodeću na svetu u borbi protiv pandemije.

Time je, ispostaviće se kasnije, premijer Narendra Modi potpisao presudu svojoj zemlji i doveo je do prvog mesta po broju zaraženih koronavirusom. Drugi dalas pandemije doneo je nemerljivu patnju indijskom narodu, a sva odgovonost za takvo stanje pripisuje se njemu. Čak su i mnogi njegovi tvrdokorni branioci ostali nemi na optužbe za loše upravljanje kriznim situacijama.

Karijera u zalasku

Sada je Modi suočen sa drugim udarcem na svoj imidž nakon što je u pet indijskih država proglašen poraz njegove stranke Baratia Janata (BJP), za koji mnogi smatraju da bi mogoa da bude početak kraja ove partije.

Narendra Modi Foto:EPA-EFE/PRANABJYOTI DEKA

Naime, ni nakon naporne kampanje, Modijeva stranka nije bila u stanju da nadmaši glavnog kandidata zapadne Bengalije, Mamata Banerjee, kome je premijer Modi čestitao izbornu pobedu. Modijeva stranka nije uspela da pobedi ni u dve južne države, Tamil Naduu i Kerali, ali je stranka BJP u savezu sa regionalnim strankama obezbedila drugi mandat u severoistočnoj državi Asam i pobedu u državi Pudučeri.

Nakon razočaravajućih rezultata premijer jeste oslabljen, ali mandat mu traje do 2024. godine.

Kako je tekla kampanja

Naoružani resursima bez presedana, premijer i njegov pouzdani saradnik, ministar unutrašnjih poslova Amit Šah, ​​redovno su putovali između Delhija i Bengala kako bi osigurali pobedu koja bi učvrstila njihovu kontrolu nad državom. Čak su optuženi za zanemarivanje svojih dužnosti radi političke koristi tokom kritične zdravstvene krize u zemlji.

izbori u Indiji
izbori u Indiji Foto:EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY

Kontrola Zapadnog Bengala imala je simboličan značaj za Modija, Šiama Prasad Mukherji, ideološki otac njegove hinduističke desničarske stranke, potiče iz ove države. I ne samo to, uspešno „pripitomljavanje“ levo orijentisanih bengalskih intelektualaca poslalo bi jasnu poruku ostatku zemlje. Stoga, Zapadni Bengal bi bio nagrada, dok rezultati u ostale četiri države nisu predstavljale veliko iznenađenje i BJP ih nije doživljavao kao takvo pitanje prestiža.

Sad kad je Banerjijevina stranka osigurala zapanjujuću pobedu na izborima u Zapadnoj Bengali, Modijeva slika je po drugi put uništena u roku od samo nekoliko nedelja. Banerji je poražena u svojoj izbornoj jedinici, ali čak ni to možda neće biti utešna nagrada za Modija. Ogroman broj bengalskih glasača odbacio je njegov narativ o verskom ekstremizmu i drugim ključnim pitanjima.

Modi po prvi put izgleda ranjivo

izbori u Indiji
izbori u Indiji Foto:EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY

Do sada ovakvi neuspesi premijeru nisu predstavljali problem. Slaba i usitnjena opozicija teško bi mogla da ospori njegov autoritet ili da poljulja njegov imidž.

Ali ovog puta, kriza bi mogla doći iznutra. Sestrinska partija San Parivajr počela je da pokazuje kako nema strpljenja za neuspehe rukovodstva BJP-a. To je donekle i razumljivo, jer poslednjih nedelja svetom kruže apokaliptične slike kremiranih u dvorištima bolnica, umrlih usled nedostatka kiseonika.

Čini se da se ova ljaga neće oprati tako lako, a ukoliko BJP postane previše uprljan, isključiva je svaka dalja saradnja ostalih stranaka sa njom. Iako je teško zamilsiti ikoga u stranci ko bi mogao da nadmaši Modijevu harizmu i popularnost, premijer prvi put deluje ranjivo. Do sada je upskos porazima „igrao ofanzivno“, zapaljivim narativom, ali tlo pod njegovim nogama više nije toliko stabilno kao nekada.

Ukoliko opozicija iskoristi ovaj zamah i izgradi održivu i ozbiljnu alternativu do sledećih opštih izbora 2024. godine, indijski politički pejzaž mogao bi da doživi korenitu promenu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar