Indija bolnica
Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Indijska vlada uvela je prošle godine lokdaun u svoju zemlju kako bi izbegla nekontrolisanu epidemiju kovida-19, viđenu u mnogim svetskim zemljama. Plan je u velikoj meri bio uspešan, ali pritom je osakatio indijsku privredu. Indija se sada takođe suočava sa razornom krizom kovida-19, a premijer Narendra Modi ne želi spovesti svoju privredu u još jedan krug depresije. Međutim, indijska privreda mogla bi se svejedno slomiti. To je vidljivo na indijskoj kožarskoj industriji, piše CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Indija je glavni svetski izvoznik kože i proizvoda od kože. Indija je drugi najveći izvoznik kožne odeće i četvrti najveći izvoznik kožne galanterije na svetu, prema podacima Indijskog veća za izvoz kože. Takođe je glavni svetski proizvođač obuće nakon Kine i godišnje proizvodi gotovo tri milijarde pari cipela, prenosi Index.hr.

Korona zadala ozbiljan udarac indijskoj kožnoj industriji

Prošle je godine pandemija zadala ozbiljan udarac indijskoj kožnoj industriji. Izvoz kože naglo je pao za 29.1 odsto u odnosu na prethodnu godinu jer je industrija izgubila gotovo 1.4 milijarde dolara izvoza. Kupci u SAD-u, Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji suzdržavali su se od kupovine tokom zaključavanja, iznosi Aqeel Panaruna, predsednik Indijskog veća za izvoz kože.

Jedan stručnjak za kožnu industriju, koji je želio ostati anoniman, a takođe je trenutno zaražen koronavirusom, rekao je da su proizvođači kože trpeli zbog kumulativnog uticaja dugotrajnog zaključavanja prošle godine. Zabrinut je da bi pogoršanje drugog talasa moglo još jednom unazaditi industriju. Velik deo zabrinutosti podstaknut je dinamikom radne snage u ovoj industriji.

„Većina radne snage u dobi je od 18 do 45 godina i još nije vakcinisana“, primetio je Sanjaj Lekha, zamenik predsednika Indijskog veća za izvoz kože.

Dnevno preko 400.000 novih slučajeva

Šaši Kashjap je viši menadžer Indian Leather Manufacturera, proizvođača i izvoznika kožnih proizvoda sa sedištem u Nju Delhiju. Ova porodična firma sa 30-godišnjom tradicijom ima tri proizvodna pogona u gradu u kojem je trenutno pogoršana zdravstvena situacija. U Nju Delhiju su krematoriji preplavljeni žrtvama kovida-19, dok se zdravstveni sistem savio pod ogromnim brojem pacijenata zaraženih smrtonosnim virusom. Indija je krajem prošle nedelje imala preko 400.000 novozaraženih, što je još jedan globalni rekord u broju novih slučajeva u jednom danu.

Kashjup je rekao da ima kovid-19, a njegov je stari otac takođe zaražen, kao i drugi članovi njegove porodice.

„Oslanjamo se da će nas bog sprovesti kroz ovo. Nemamo gde da se testiramo, nema slobodnih mesta u bolnicama. Ljudi umiru na ulicama“, rekao je Kashjup, čija je kompanija takođe u poteškoćama. Indian Leather Manufacturer zapošljava više od 500 radnika i proizvodi kožne proizvode – jakne, torbe, čizme, kaiševe i jahačku opremu – za kupce iz SAD-a, Evrope i drugih područja.

„Samo od jednog klijenta dobijamo narudžbine za 5000 do 10.000 jakni. Ne možemo objaviti imena svojih inostranih klijenata, ali radi se o luksuznoj tržišnoj niši“, rekao je Kashjap te dodao kako je 2020. bila poražavajuća godina za poslovanje: „Sva tri naša objekta bila su zatvorena u prvom delu godine. Sve je stalo.“

A kad je poslovanje na jesen počelo da se oporavlja, Indija je ušla u smrtonosniji drugi talas.

„Prošle godine radili smo samo dva meseca, a sad smo ponovo zatvoreni“, rekao je Kashjup dodavši kako je kompletna kožarska industrija u krizi.

„Rekao bih da je prošle godine bilo zatvoreno 50 posto fabrika u našoj industriji,“ objasnio je Kashjup rekavši kako se njegova kompanija bori da zadrži svoje stručne zanatlije: „Moramo pronaći način da ih platimo čak i tokom lokdauna jer ako to ne učinimo, jednostavno neće moći da prežive“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar