Foto:shutterstock; Ioannis Alexopoulos/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia;EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pre više od pet godina, policajci su Lusi Letbi sa lisicama na rukama izveli iz njene kuće i uveli u zadnji deo policijskog automobila parkiranog na ulici. Danas, ova medicinska sestra iz pakla, konačno je završila iza rešetaka - proglašena je krivom za ubistvo i pokušaj ubistva beba u britanskoj bolnici "Countess of Chester", između juna 2015. i juna 2016. godine. Evo kako će da izgleda život iza rešetaka ovog, kako su je nazvali tamošnji mediji, "anđela smrti".

Kako je preneo Miror, Letbi je namerno nanela štetu nedužnim bebama, i to na različite načine – intravenoznim ubrizgavanjem vazduha ili mleka u stomak, dodavanjem insulina u ishranu i ometanjem cevi za disanje.

Metod ubistva

Lusi je koristila noćne smene za napade jer je znala da roditelji verovatno tada neće posetiti odeljenje za neonatologiju. Takođe, fotografije ubijenih beba je slala roditeljima.

Nedavno je za zapadne medije izvor koji poznaje policijsku istragu otkrio da su detektivi identifikovali oko 30 beba koje su pretrpele „sumnjive“ incidente u bolnici u kojoj je Letbi radila.

Utvrđeno je da je Letbi bila na dužnosti tokom svakog od neobjašnjivih kolapsa novorođenčadi. Policija ispituje i medicinske kartone beba rođenih u ženskoj bolnici u Liverpulu u kojoj je Letbi takođe radila.

Među njenim žrtvama su bila dva identična brata trojke, ubijena u razmaku od 24 sata jedan od drugog, novorođenče teško manje od jednog kilograma kome je ubrizgan vazduh, i devojčica rođena prevremeno, koja je ubijena iz četvrtog pokušaja.

Doživotna kazna zatvora

U ponedeljak je osuđena na doživotnu kaznu zatvora, što je čini četvrtom ženom u istoriji Velike Britanije koja je dobila ovu vrstu kazne. U početku je izgledalo kao da Letbi živi relativno normalnim životom – imala je dobar posao, družila se sa prijateljima, pohađala časove salse i imala spavaću sobu ispunjenu inspirativnim citatima.

Kako će izgledati njen novi život u zatvoru? Od hapšenja 2018. godine, ova 33-godišnjakinja je već provela izvesni vremenski period u zatvoru. Ipak, njena „nova normalnost“ sada će izgledati mnogo drugačije.

Osuđenici na doživonu kaznu zatvora nemaju šanse da pobegnu – njihov slučaj nikada neće pregledati Odbor za uslovni otpust. Letbi će verovatno početi svoju kaznu u zatvoru Bronzfild u Sariju, gde je već odslužila kaznu ili će biti smeštena u zatvor Lou Njuton u Daramu.

Bronzfild je najveći ženski zatvor u Evropi, u kojem je serijski ubica Rouz Vest provela neko vreme pre nego što je prebačena u Lou Njuton, zatvor maksimalne bezbednosti i dom ubica kao što je Džoana Deni, Bernadet Meknili i Trejsi Koneli.

Lusi Letbi Foto: Chester Standard / / SWNS / Profimedia

Stručnjaci kažu da će Letbi imati takozvani „zabranjeni status“, što se smatra ženskim ekvivalentom kategorije A, odnosno Letbi se smatra kao najvećom opasnosti za javnost. Rečeno je da će biti na posebnom oprezu, jer lekari sumnjaju na mogući pokušaj samoubistva, kao i da će proći neko vreme pre nego što bude puštena među druge zatvorenike. Izdržavanje svoje doživotne kazne otpočeće u bolničkom krilu zatvora, gde će lekari procenjivati njeno psihičko i fizičko stanje, a na kraju će biti premeštena u svoju ćeliju.

Pročitajte još...

Ovo je rutinska procedura za svakog zatvorenika koji je proglašen krivim za ubistvo, pod pretpostavkom da će svako ko se suoči sa decenijama zatvora razmišljati da sebi oduzme život. Taj vid posmatranja će se odvijati u više oblika – od CCTV kamera koje prate gotovo svaki korak zatvorenice do direktnog nadzora policajaca, koji je obilaze na svakih 10 minuta.

Ove navode potvrdio je i zatvorski stručnjak i urednik stranice „The Prison Oracle“, Mark Lič.

„Ona će biti na posebnoj straži zbog potencijalnog pokušaja samoubistva i proći će neko vreme pre nego što se pomeša sa ostalom zatvorskom populacijom, najmanje šest meseci“, kazao je Lič.

BONUS VIDEO Nezapamćen zločin u Gradačcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar