Angela Merkel Foto: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP / Profimedia

Aktuelna kancelarka Angela Merkel broji dane do penzije. Iako je još 2018. godine najavila da se povlači, karijeru će završiti tek kada u Nemačkoj bude formirana nova vlada. Kako će Merkelova, posle 16 godina na čelu zemlje i 30 godina provedenih u parlamentu, provoditi penzionerske dane?

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom zvanične posete Vašingtonu u julu novinari su pitali kancelarku kako zamišlja penziju. Tada je istakla da će prvo uzeti pauzu i da neće prihvatiti nikakve pozive. Istakla je da bi u slobodno vreme želela da razmišlja o onome što je zaista zanima, piše Dojče vele.

„Nakon toga ću možda pokušati da pročitam nešto, a onda će oči početi da mi se sklapaju pošto sam umorna, pa ću odspavati malo“, rekla je.

Angela Merkel koja je 17. jula napunila 67 godina, neće morati da brine za finansije. Kancelarka trenutno zarađuje 25.000 evra mesečno, a pored toga dobija i 10.000 evra zato što je član Bundestaga. Taj posao je radila više od 30 godina, prenosi Dojče vele.

 

Kada prestane da radi, Merkel će još tri meseca primati punu platu, a onda će naredni 21 mesec dobijati polovinu. Nakon tog perioda od 21 meseca, nadležne službe će u obzir uzeti razne aktivnosti – kao kancelarke, ranije ministarke, poslanice.

Nakon najmanje četiri godine mandata, kancelari imaju pravo na 27,4 odsto svoje prethodne zarade, a sa svakim narednim mandatom ta suma raste, sve do maksimalnih 71,75 odsto. Njen dugi staž u politici bi trebalo da joj obezbedi odličnu penziju od 15.000 evra mesečno.

Osim toga, do kraja života ima pravo na lično obezbeđenje i službeni automobil sa vozačem. Ima pravo na kancelariju u prostorijama Bundestaga u Berlinu, uključujući upravljanje kancelarijom, dva savetnika i sekretara.

Druga karijera nije isključena

Bivši vladini zvaničnici su zakonom obavezni da čuvaju poverljivost. Ali čak i ako im nije dozvoljeno da odaju bilo kakve tajne, oni su i dalje popularni u poslovnom svetu kao konsultanti, ne samo zbog svojih političkih kontakata. Nekoliko prethodnika Angele Merkel se preselilo u privatni sektor.

Helmut Šmit je napustio kancelariju 1982. godine, postao je suizdavač nedeljnih novina „Die Zeit“ i bio je popularan govornik. U jednom intervjuu 2012. godine je rekao: „Ja sam sebi postavio pravilo da ne držim predavanje za manje od 15.000 dolara“.

Helmut Kol je osnovao kompaniju za političko i strateško savetovanje i zaradio je veoma dobar novac kao lobista i savetnik. Gerhard Šreder je napravio dosta problema kada ga je 2005. godine, samo nekoliko meseci po odlasku sa vlasti, angažovala kompanija za gasovod Severni tok 2, podružnica ruskog Gazproma.

U međuvremenu je donet zakon da bivši vladini zvaničnici pre nego što pređu u privatni sektor moraju da pitaju da li „njihov rad kompromituje javni interes“. Etički komitet savetuje vladu, koja može da odredi period čekanja do 18 meseci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)