Foto: Peter Kneffel/DPA via AP

Na izborima za novi sastav Bundestaga, partija Angele Merkel CDU koja je 16 godina vladala Nemačkom ostvarila je nezapamćeno loš rezultat. Armin Lašet, kandidat ove stranke “uspeo” je da kroz samo nekoliko meseci CDU od vodeće pretvoru u drugoplasiranu i pridobije svega 25 odsto glasova.

Pročitajte još:

Prve izlazne anekete na velikim led ekranima u Konrad Adenauer Hausu, berlinskom sedištu Hrišćansko-demokratske unije (CDU), partijski članovi gledali su ćutke. Umesto uzbuđenja, na njihovim licima videlo se razočarenje.

Postalo je jasno da njihova nepobedivost postaje prošlost. Bez Angele Merkel u trci uspeli su da pridobiju četvrtinu glasova, što je najgori rezultat ove stranke ikada. Do rezultata na poslednjim izborima, veći debakl CDU je doživela samo 1949. kada je imala 31 odsto glasova.

Sve to će Lašet morati da ponese na svojim leđima. Pred njim ostaju dve opcije. Predaja kancelarske fotelje i nekoliko respora zarad ostanka u vladi ili povlačenje sa političke scene i praktično presecanje decenijama duge političke istorije.

Može li nazad u ring?

Iako mnogi ne veruju u to čini se da ova opcija nije isključena. Politička praksa pokazala je da dugotrajni i mukotrpni pregovori umeju da unište unapred dogovorene koalicije.

Foto: Peter Kneffel/DPA via AP

Pored toga ključni igrači, koji će odlučiti sudbinu velikih partija, još nisu odlučili kojem će se taboru prikloniti. Kongres Zelenih na kome će saopštiti sa kime žele u koalciju, a do tada Lašet ima dovoljno vremena da dobro iskaluliše i prilagodi svoju ponudu. Toga čini se postaje svestan i sam Lašet.

„Znali smo da će ovo biti tesni izbori. Nismo zadovoljni rezultatom, ali ovo će biti dugo veče“, rekao je nakon proglašenja rezultata.

Poput Olafa Šolca, kandidata SPD-a koji je dobio najviše glasova, i on je tvrdio da će voditi sledeću vladu.

Foto: EPA-EFE/MAJA HITIJ/ POOL

Svaki glas za njegovu stranku bio je glas protiv levičarske vlade.

„Zbog čega ćemo učiniti sve da formiramo vladu pod vođstvom unije“, rekao je Lašet.

Da li mu je Angela ostavila istrošenu stranku?

Tokom ere Merkelove, nemački konzervativci dugo su izgledali imuni na sve političke probleme koje su zahvatale druge tradicionalne stranke desnog centra širom Evrope. Kancelarka je 2013. godine prikupila 41,5 odsto glasova za svoju stranku, što je naglašena pobeda koja podseća na one iz sredine 20. veka, kada je Nemačka bila de fakto dvopartijska država, piše Gardijan.

Sada desničari u stranci govore kako je Merkelova kriva jer je razorila konzervativnu ideologiju starog jezgra, ostavljajući nered svom nasledniku.

Angela Merkel Foto: Michael Kappeler/dpa via AP

Oni bliži centru reći će da ideološko jezgro nije imalo šta da ponudi modernom nemačkom biračkom telu, i da je samo zahvaljujući veštini Merkelove stranka uspela da ostane popularna toliko dugo.

Mnogi će uperiti prst u Lašeta, koji je vodio kampanju u kojoj nije bilo fokusa, energije i koherentne poruke. Ove falinke koje su ga pratile tokom predizborne kampanje očigledno nisu bile dovoljne. Naime, Lašet je doživeo peh i na sam izborni dan. Dok je pozirao pred fotografima na biračkom mestu, glasački listić presavio je pogrešno, pa otkrio da je glasao za sebe.

Zbog toga mnogi veruju da bi sve bilo drugačije da je na čelu kolone bio lider iz CSU-a Markus Zeder.

Okrug broj 196

Neki članovi njegove partije rešili su i da se praktično otrgnu od Lašetovog programa. Pa su se tako, dok su članovi Hrišćansko-demokratske unije u nedelju uveče varili rezultat, mnogi pogledi okrenuli ka rezultatu u izbornom okrugu broj 196.

Izborni okrug, u neuglednom delu istočne države Tiringije, neki su videli kao jedno bojno polje koje bi moglo da ukaže na budućnost stranke. CDU je ovde predstavljao Hans-Džordž Masen, bivši šef nemačke obaveštajne agencije, koji je bio primoran da podnese ostavku 2018. godine nakon što je optužen da ignoriše dokaze o neimigrantskim nemirima na istoku.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Njegov posao bio je da pridobije glasače CDU-a koji su se udaljili od Alternative za Nemačku (AfD). Na kanalima društvenih medija protivio se imigrantskoj politici Merkelove, „ekonomskim globalistima“ i pretpostavljenom preuzimanju nacionalnih medija od strane levičarskih aktivista.

Lokalni štab AfD-a u gradu Suhl ga je podržao, pozivajući svoje pristalice da glasaju za „kandidata sa kičmom i političkim iskustvom“.

U nedelju uveče ipak je postalo jasno da je Hansov eksperiment spektakularno propao. Ne samo da je SPD osvojio okrug broj 196, već je desničar CDU-a zaostajao za AfD-om na trećem mestu.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar