Zdravko Krivokapić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Miljenik naroda, prijatelj crkve, profesor, najpopularniji političar u Crnoj Gori, i što je najvažnije, čovek koji je posle 30 godina uspeo da sruši Mila Đukanovića, je lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić. Od sinoć, od kako su završeni izbori u Crnoj Gori, a opozicija proglasila pobedu, ovaj čovek postaje svetla tačka na kraju mračnog tunela, kojim Crna Gora tumara već tri decenije.

„Desila se sloboda. Nakon 31. godine jedne apsolutne vlasti moralo se desiti i ovo. Ako pogledamo rezultate, takvi su da 42 poslanika pripadaju opoziciji, a 39 svim ostalim“, rekao je sinoć lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić, u prvom obraćanju građanima, nakon završenih parlamentarnih izbora. Uprkos ohrabrujućem rezultatu, Krivokapić je bio vrlo odmeren i ostao hladne glave.

Ono što je narod Crne Gore želeo i očekivao, to je i dobio – Zdravka Krivokapića na čelu svoje zemlje. Pristojnog, obrazovanog, posvećenog i pre svega poštenog i normlanog čoveka, koji će odlučivati o budućnosti dece naroda Crne Gore. Čovek, koji se, čini se pojavio niotkuda, a za kratko vreme pridobio simpatije cele zemlje i uspeo da sruši, do juče „večitog“ vladara – Mila Đukanovića.

Zdravko Krivokapić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Smireno i bez pompe pruža ruku pomirenja

Krivokapić za sebe kaže da nije političar, a svojim obraćanjem sinoć u Izbornom štabu, očarao je sve koji su ga slušali. On je predvodio pobedničku opozicionu koaliciju “Za budućnost Crne Gore” na parlamentarnim izborima, a sinoć je pružio ruku pomirenja svojim protivnicima, što nije česta pojava među političarima, naročito ne na Balkanu. Njegovo ponašanje i način obraćanja i odnosa, kako prema narodu, tako i prema političkim neistomišljenicima, umirio je „zle glasove“, koji su prethodno najavljivali nemire i haos u Crnoj Gori po završetku izbora.

Kada se u štabu u jednom trenutku zaorilo “Milo lopove“, Krivokapić je reagovao:

“Nemojte to, molim vas, u mom prisustvu.” Ovaj komentar pozdravljen je aplauzom.

Krivokapić je inače, tokom predizborne kampanje tvrdio da nije on taj koji želi promene, već da je to narod Crne Gore, koji više ne može da živi po sistemu „zavadi, pa vladaj“. Njegovo mišljenje od početka je bilo da tri opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Demokrate i URA, treba da formiraju vladu za, kako je govorio, budućnost i spas Crne Gore.

Foto:TANJUG/ ZORAN MIRKOVIĆ

Student generacije

Zdravko Krivokapić rođen je 1958. godine u Nikšiću. Diplomirao je 1981. na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na odseku za proizvodno inženjerstvo, kao najbolji student svoje generacije. Postdiplomske studije upisao je 1983. iz oblasti proizvodnog inženjerstva na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistarski rad, pod nazivom „Planiranje i upravljanje zalihama rezervnih delova“ odbranio je 1989. godine. Doktorirao je 1993. na Mašinskom fakultetu u Podgorici. Asistent pripravnika postaje na Odeljenju za proizvodno inženjerstvo Mašinskog fakulteta u Podgorici 1983. godine. Za docenta je izabran 1994., a za vanrednog profesora na Univerzitetu Crne Gore izabran je 1999., dok redovni profesor postaje 2004. godine.

Krivokapić je inače predsednik organizatorskog i član programskog odbora Konferencije SQM i ICQME Međunarodne Konferencije. Urednik je Međunarodnog časopisa za istraživanje kvaliteta, indeksiranog u bazi SCOPUS („International Journal for Quality Reserch“), član je programskog odbora četiri časopisa i 13 međunarodnih konferencija.

U sklopu svojih naučnih istraživanja objavio je više od 250 radova u međunarodnim časopisima, domaćim časopisima, međunarodnim, ali i domaćim konferencijama, a autor je 16 knjiga i udžbenika. Takođe, i njegova supruga Marijana Krivokapić je profesor, doktor bioloških nauka i predaje na Univerzitetu Crne Gore na Prirodno-matematičkom fakultetu. Bračni par ima petoro dece i dvoje unučadi. Troje dece su već magistri, a najstarija ćerka Krivokapića je doktor nauka. Od dva najmlađa sina, jedan je student, a drugi srednjoškolac.

Zdravko Krivokapić Foto:Screenshot/Youtube/Univerzitet Crne Gore

Borba protiv Zakona o slobodi veroispovesti

Zdravko Krivokapić izlazi iz senke 2019. kada je učestvovao u antikorupcijskim protestima, a posebno se istakao u hrabroj borbi protiv Zakona o slobodi veroispovesti, kao i na litijama koje su krenule na u januaru 2020., kao izraz revolta i pobune naroda protiv ovog zakona. Krivokapić smatra da su litije imale glavnu ulogu u rušenju vlade.

“Litije su Istina. Istina je oslobodila narod. Oslobođen narod je s dostojanstvenim krstom, hodom u veličanstvenoj tišini, slao jednu poruku ‘Ne damo svetinje, dosta nam je laži i podvala’”, govorio je Krivokapić.

I tada je, još s prvim pojavljivanjem, poručio da se Zakon o slobodi veroispovesti ne može popraviti, već se samo može povući.

Zdravko Krivokapić Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Upravo u ovom periodu Krivokapić, motivisan borbom za rušenje spornog zakona, odlučuje da uđe u politički život Crne Gore, u trenutku kada bukti sukob između Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i crnogorske vlade, koju je vodila Demokratska Partija Socijalista (DPS).

Pročitajte još:

“Osećajući kao obavezu prema svojim precima uključio sam se u te aktivnosti i bio jedan od organizatora profesora koji su digli glas u odbrani svetinja. Tako se desio moj ulazak u politiku, bez neke namere ili nekakvog projektovanja sa strane. Kod nas malo šta može tako da se desi, ali ovo je baš bilo tako”, govorio je Krivokapić.

On je izabran za prvog predsednika nevladine organizacije „Ne damo Crnu Goru“ koju su osnovali crnogorski profesori i intelektualci, kao podršku SPC. Ubrzo posle osnivanja, ova organizacija održala je brojne javne događaje na kojima su učestvovali vladika Joanikije i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Zdravko Krivokapić Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Za budućnost Crne Gore

Politički život Zdravka Krivokapića zahuktava se kada su Demokratski front, Narodni pokret i Socijalistička narodna partija 1. avgusta 2020. odlučili da formiraju predizborni opozicioni savez pod nazivom „Za budućnost Crne Gore“. Onog dana kada je formiran savez, Krivokapić je podneo ostavku na mesto izvršnog direktora NVO „Ne damo Crnu Goru”.

„Osoba koja je najviše uticala na mene da uđem u politiku je crnogorski biznismen Daka Davidović, vođa Narodnog pokreta, koji je preživeo pokušaj atentata kada je na njega pucano iz snajpera u decembru 2019. u Beogradu, dok se nalazio na sastanku sa Vladikom Joanikijem“ izjavio je jednom prilikom Krivokapić.

Zdravko Krivokapić
Foto: Printscreen/YouTube

Posle mitinga opozicije, 24. jula 2020., podnesena je krivična prijava protiv Krivokapića i pet sveštenika SPC zbog „postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.“ Krivokapić je tada slao pisma stranim ambasadorima u Crnoj Gori, a u svom obraćanju ambasadorima rekao je da koalicija želi da skrene pažnju ambasadora na slučaj drastičnih kršenja ljudskih prava.

„Verujemo da ova kršenja mogu predstavljati zabrinjavajući uvod u predstojeću zloupotrebu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, u cilju eskalacije političke krize i zastrašivanja stanovništva u susret predstojećim izborima“ napisao je tada.

Inače, prema poslednjim istraživanjima, uoči jučerašnjih izbora u Crnoj Gori, Krivokapić je proglašen za najpopularniju javnu ličnost u zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare