Foto: Goran Srdanov/Nova.rs,AP Photo/Petros Giannakouris

Srpski vatrogasni timovi se već dva dana nalaze u Grčkoj i bore sa vatrenom stihijom koja je razara ovu mediteransku državu. Tokom jučerašnjeg dana su uspeli da ugase buktinju koja je pretila jednom mestu nadomak Volosa, zbog čega im je lokalno stanovništvno neizmerno zahvalno. Jedan od heroja ove misije - Davor Vidović, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice ispričao je za Nova.rs kako je izgledala borba sa požarom koji se munjevitom brzinom širio obalom.

Kako kaže, planirano je bilo da naš tim tog dana dejstvuje na lokacijama na kojima su vatru prethodno gasili helikopteri. Tačnije oni su dogašivali požare i suzbijali njihovo širenje. Ali, onda je stigao neočekivani poziv.

„U jednom trenutku nam je stigao poziv i rečeno nam je hitno potrebno da se prebacimo u oblast bliže obali. Maksimalnom brzinu smo krenuli ka mestu Nea Anhialos, letovalištu u blizini Volosa. Tu smo se priključili grčkim vatrogascima“, ispričao je Vidović.

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris, N1

Kada su stigli, zatekli su vidno uznemirene meštane, koji su posmatrali kako se stihija sa brda približava njihovim kućama.

„Mi smo se svojski potrudili da zaštitimo objekte u rejonu koji smo dobili. Naravno, panika je bila primetna. Vidite ljude koji se samoinicijativno evakuišu, pokušavaju sami da sklone svoju imovinu ili čak da baštenskim crevima spreče nadolazeću vatru“, kaže pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Ipak, hrabri srpski tim je uspeo da ih umiri.

„Našim dolaskom smo smirili građane, organizovali smo se i bili spremni na nadozaleziću vatru. Kada su osetili sigurnost, meštani su se čak nudili da nam pomognu“, kazao nam je sagovornik.

Foto: Printscreen/RTS

Na kraju, kada je sve dobro prošlo, meštani su izrazili svoju zahvalnost i od srca im ponudili da budu njihovi gosti.

„Donosili su nam hladnu vodu, sokove i sendviče. Imali smo čak i poziv da siđemo do lokalne picerije, ljudi su hteli da nas ugoste, videli smo veliku zahvalnost kod njih“, rekao je Vidović.

Pored meštana, srpski vatrogasci su dobili podršku i od naših turista i građana koji godinama žive u Grčkoj.

Inače, požar u okolini Volosa izazvala je eksplozije u vojnom skladištu. Na sreću, niko nije povređen u incidentu.

Foto: Printscreen/RTS

Situacija se smiruje

Srećom, sitacija se tokom današnjeg dana smirila. Kako kaže naš sagovornik, vreme je svežije, temperature su nešto niže, i broj požara je manji. Ipak, opasnost nije prošla.

Pročitajte još:

„Trenutno se nalazimo u vojnoj bazi u Volosu i u pripravnosti smo za bilo koji događaj koji može da se dogodi. Za sada grčki vatrogaci dejstvuju na nekim mestima. U principu rade avione i helikopteri, a vatrogaci su podrška sa kopna. Rečeno je da im trenutno nije potrebna naša pomoć, ali mi smo naravno spremni da reagujemo. Temperatura je iz časa u čas sve viša i sunce je tu negde u zenitu. Poznato je da popodne dolazi do rasplamsavanja požara. Takođe uvek je i vetar nešto jači u popdnevnim časovima i tada dolazi do većeg broja požara“, zaključio je naš sagovornik.

Podsetimo, u Grčkoj su u četvrtak izbila ukupno 83 nova šumska požara, dok većina starih još nije bila pod kontrolom. Tokom prethodnih dana, najkritičnija situacija je bila na Rodosu, na kom je vatra gorela devet dana zaredom i gasilo ju je 266 vatrogasaca uz podršku tri helikoptera i dva avion.

Ništa bolja situacija nije bila ni na Eviji, na kojoj je najmanje 100 vatrogasaca gasilo stihiju. Takođe, na Krfu su angažovana 62 vatrogasca, uz podršku dva aviona i dva helikopte.

BONUS VIDEO Srpski vatrogasac u Volosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar