Boris Milošević Foto:1

Prema najavama koje su uzburkale srpsku javnost, Srbin, potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević, prisustvovaće 4. avgusta obeležavanju godišnjice vojne operacije Oluja u Kninu.

Političar o kojem se do sada u Srbiji malo znalo odlučio se na ovaj korak, jer, kako kaže, to je važan gest koji će poboljšati status srpske zajednice u Hrvatskoj.

„To je važno jer nikad na takav način nismo razgovarali i nikad visoki predstavnik SDSS nije bio u Kninu. Ova vlada može da garantuje smanjenje tenzija u društvu. Dosadašnji vladajući narativi i kod Srba i Hrvata išli su na razdvajanje“, naveo je Milošević.

Upitan kako gleda na „Oluju“, odgovorio je da je to za njega „dvostrana slika“.

Foto:EPA/SASA STANKOVIC

„Ne mogu da pređem preko toga i zaboravim nevine civilne žrtve i zapaljene kuće, egzodus stanovništva… To čini deo mog identiteta. Ako je moj dolazak gest, imam želudac za svaku vrstu gesta za koju smatram da bi poboljšao status moje zajednice“, naglasio je Milošević.

Političar i pravnik

Boris Milošević (45) je hrvatski političar i pravnik srpske nacionalnosti, član je Samostalne demokratske srpske strane (SDSS). Predhodno je obavljao funkciju predsedavajućeg Srpskog narodnog veća (SNV) jula od 2019. godine.

Milošević je rođen u etnički srpskoj porodici u Šibeniku. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Rijeci, a postdiplomske studije na Univerzitetu u Zagrebu.

Boris Milošević Foto:1

Od 2002. do 2005. stažirao je u Opštinskom sudu u Benkovcu. Od 2005. do 2007. radio je kao pravni savetnik španske humanitarne organizacije Pokret za mir, a od 2007. do 2008. radio je kao sekretar opštine Kistanje.

Nakon preseljenja u Zagreb, od 2008. do 2011. radio je kao pravni savetnik u Srpskom narodnom veću, a bio je i član glavnog odbora Centra za ljudska prava od 2010. do 2012.

Potpredsednik Vlade

Njegova zvanična politička karijera je započela 2012. kada je pod ministrom Arsenom Bakom postavljen za njegovog pomoćnika i šefa Direktorata za političku sistemsku i lokalnu (regionalnu) samoupravu.

Na izborima 2016. izglasan je poslanika hrvatskog Sabora i postavljen za predsedavajućeg parlamentarnog kluba SDSS.

Milošević se zalaže za upotrebu srpske ćirilice rečima da „ćirilica simboliše Srbe u Hrvatskoj“, a onima koji misle da ćirilica nije poželjna u Hrvatskoj, poručuje da žele da kažu kako su Srbi ti koji nisu poželjni.

U julu 2019. postavljen je za predsednika Srpskog narodnog veća. Na tu funkciju je došao posle lidera SDSS Milorada Pupovca, koji je na čelu SNV bio 22 godine.

Milošević je 23. jula 2020. izabran za jednog od četiri potpredsednika nove hrvatske vlade, čija će zaduženja biti socijalna politika i manjinska prava u kabinetu Andreja Plenkovića.

Zbog dolaska na ovu poziciju, Milošević je morao da podnese ostavku na mesto predsedavajućeg SNV.

Boris Milošević
Foto: N1

Neposredno po Miloševićevom imenovanju, predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da ga želi videti u Kninu na obeležavanju 25 godina od vojne operacije Oluja.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je 30. jula potvrdio da će Milošević učestvovati u obeležavanju Oluje.

Osude iz Srbije

Miloševićeva odluka da ide u Knin izazvala je kritiku jednog broja srpskih političara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ne verujem da je moguće da Srbin dođe na proslavu dana kada su iz Hrvatske proterali 250.000 Srba, dana kada su ubili preko dve hiljade Srba, dana kada su na Petrovačkoj cesti pobili decu u izbegličkoj koloni. Ne verujem da je to moguće. Kada budem video tek ću onda poverovati. Do tada, ostajem u uverenju da nema Srbina koji će proslaviti istrebljenje Srba iz Hrvatske“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je neprihvatljivo da predstavnik Srba prisustvuje ovom događaju, ocenivši da bi to bilo nekorektno prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

„Ako bilo koji Srbin ode tamo u ime srpske zajednice, onda on tome daje legitimitet. To je neprihvatljivo i mislim da se to neće dogoditi“, poručio je Dodik.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare