Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Crnogorski parlament juče je usvojio budžet za 2022. godinu, kojim je predviđeno povećanje minimalne mesečne zarade na 450 evra. Crna Gora je time dospela ne treće mesto po visini minimalca u regionu, dok se na čelu kolone nalazi, očekivano - Slovenija.

Lider regiona kada je reč o minimalnim, ali i prosečnim zaradama je Slovenija, pa tako minimalac koji građani primaju iznosi 940 evra. Zemlja koja ove godine predsedava Većem EU nalazi se na prvoj poziciji kada je reč o našem regionu, što ne treba da čudi obzirom na životni standard.

Iako je vlast u Sloveniji uzdrmana nedavnim protestima mahom zbog epidemioloških mera, ali i poteza desničara Janeza Janše, kao i kritika koje dolaze iz EU, Slovenija uspeva da uprkos svemu održi standard na koji su građani već navikli.

Parlament Crna Gora
Parlament Crne Gore Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Na drugom mestu nalazi se još jedna članica EU sa Zapadnog Balkana – Hrvatska, gde minimalna mesečna zarada iznosi 546 evra.

Korona, protesti, brojni zločini, i opšte nezadovoljstvo građana vladaju, ali je životni standard na nešto višem nivou u odnosu na ostale zemlje regiona. Hrvatska, međutim, nije u tako dobroj poziciji, obzirom na to da je od 2013. članica Evropske unije.

Na trećem mestu, kako je već pomenuto, nalazi se Crna Gora, koja je juče uvećala iznos minimalca koji građani primaju na 450 evra. Dugoočekivanim, ali i osporavanim budžetom, konačno je načinjen korak ka budućnosti, uz program „Evropa sad“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za novi budžet glasalo je 75 poslanika crnogorskog parlamenta, među njima se nalaze poslanici vlasti i opozicije, iako su pojedini najavljivali da neće glasati za usvajanje budžeta.

Srbija, čuveni „ekonomski tigar“ regiona, sa minimalom zaradom od 343 evra je na četvrtom mestu. Povećanje zarada zasad nije najavljeno u narednoj godini, ali će zato svi građani od 16 do 19 godina u ferbuaru dobiti novčanu pomoć od 100 evra.

Severna Makedonija je u donjem delu ove liste, sa 282 evra minimalca koji građani primaju, a sledi je Albanija sa 213 evra.

Na poslednjem mestu nalazi se Bosna i Hercegovina, gde minimalna mesečna zarada iznosi 203 evra.

BONUS VIDEO Anketa – kako ćete potrošiti 30 evra pomoći

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare