Foto: Shutterstock

Prema podacima sajta Global Organized Crime Index, Srbija je regionalni lider po indeksu organizovanog kriminala. Neslavno, naša zemlja se sa indeksom organizovanog kriminala 6,22 našla na trećem mestu u Evropi od ukupno 44 zemlje koje su obuhvaćene ovim indeksom. Na prvom mestu nalazi se Turska sa indeksom 6,89, na drugom Rusija sa indeksom 6,24, dok su sve zemlje Zapadnog Balkana iza Srbije.

Na sajtu Global Organized Crime Index navodi se da Srbija ima moćnu centralnu vladu sa autoritarnim karakteristikama i zabrinjavajućim nivoima kriminalnog ponašanja.

Mafijaške grupe u Srbiji, prema navodima ovog sajta, uživaju značajnu zaštitu od političkih ličnosti i tužilaca, o čemu svedoči činjenica da nijedan slučaj ubistva ili trgovine drogom na visokom nivou nije procesuiran.

Srbija organizovani kriminal indeks
Foto: Printscreen/Global Organized Crime Index

Srpske mafijaške grupe su veoma aktivne na međunarodnom nivou i pretežno su uključene u tržišta droge i oružja.

U Beogradu i Novom Sadu, kriminalne mreže su rasprostranjene i snažno međusobno povezane, kontrolišu različita lokalna kriminalna tržišta i deluju kao satelitske mreže mafijaških grupa u zemlji.

Mreže koriste zastrašivanje da održe kontrolu nad lokalnim zajednicama, iznuđuju preduzeća, kontrolišu kriminalna tržišta i održavaju političke veze.

U Srbiji postoji jaka veza između kriminalnih aktera i političara, piše na sajtu, posebno u medijima i u sektoru privatizacije i javnih nabavki, što kriminalcima pruža temeljnu zaštitu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Političkim sistemom i institucijama, uključujući pravosuđe, dominira vladajuća partija, bez efikasnog nadzora opozicije.

Kriminalni akteri u Crnoj Gori, uglavnom organizovani u grupe, dominiraju ekonomijom na Zapadnom Balkanu. Ruski kriminalni akteri takođe imaju snažan uticaj u ovom regionu, zbog obima političkog i ekonomskog priliva Rusije, a detektovana je i umešanost Turske.

Kakva je situacija u regionu

Kako je ranije pomenuto, na prvom mestu nalazi se Srbija sa indeksom 6,22.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na drugoj poziciji je Crna Gora sa indeksom 6, a prati je Bosna i Hercegovina sa indeksom 5,89.

Na četvrtoj poziciji ove neslavne liste našla se Albanija sa indeksom 5,63, a na petoj Severna Makedonija sa indeksom 5, 32.

Najmanji indeks organizovanog kriminala u regionu ima Hrvatska i on iznosi 5,07.

BONUS VIDEO Jelena Zorić o opstrrukciji slučaja Jovanjica: Pripadnici nekoliko bezbednosnih službi se bave organizovanim kriminalom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram