Foto:EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Nemački Bundesrat odobrio je produžetak tzv. pravila za Zapadni Balkan, prema kojem bi građani tog regiona mogli da zbog posla i dalje odlaze u Nemačku.

Državljani Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije bi nezavisno od formalnih kvalifikacija, mogli i dalje da do 2023. zbog posla odlaze u Nemačku.

Novina je da se uvodi godišnja kvota od 25.000 ljudi, prenosi Dojče vele.

Pročitajte još:

Prema saopštenju nemačke Vlade, postoji velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, posebno u građevinskoj industriji. S tim doduše mora da bude saglasna i Savezna agencija za rad. Ona proverava da li za postojeće otvoreno radno mesto ima nemačkih radnika ili radnika iz drugih zemalja EU, i da li su uslovi rada isti kao i za građane Nemačke.

Prošle, 2019. godine, izdato je 27.259 viza u sklopu projekta „Pravila za Zapadni Balkan“, ali agencije za zapošljavanje dale su saglasnost za više od 62.000 zaposlenja. Ponekad se doduše na vizu predugo čekalo.

Poslanica Zelenih Filic Polat kritikuje novu uvedenu gornju granicu.

„Iako je očigledno da postoji realna potreba, veštački uvedena gornja granica ne može da se opravda“, rekla je ona.

Najveća potreba za radnom snagom je, kao i ranije, u građevinskoj industriji, logistici odnosno transportu, a velika je potreba i dalje – za negovateljima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare