Foto:Shutterstock

Vlada Republike Srbije dala je saglasnost da se u radni odnos na  neodređeno vreme primi 455 negovateljica i 127 zdravstvenih radnika u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, koji su tokom vanrednog stanja bili angažovani po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u ovim ustanovama, saopšteno je iz Vlade Srbije. Omogućeni krediti Fonda za razvoj preduzećima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja.

„Negovateljice i zdravstveni radnici pokazali su visoku profesionalnost i posvećenost u negovanju i lečenju pacijenata tokom epidemiološke situacije izazvane zaraznom bolesti Covid–19, a čije je  angažovanje neophodno i nakon ukidanja vanrednog stanja, kako bi se sprečile i otklonile posledice ove zarazne bolesti“, ističe se u saopštenju Vlade.

Na današnjoj sednici usvojen je regulatorni okvir kojim se pruža dodatna podrška oblastima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja zbog otežanih ekonomskih uslova usled pandemije Covid–19.

Fimama iz tih sektora omogućeni su krediti Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima.

„Rok otplate je do pet godina, i uključuje grejs period do dve godine. Ukupno trajanje kredita je do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, dok je kamatna stopa jedan odsto godišnje“, navodi se u saopštenju.

Krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 20 miliona dinara, za mala pravna lica do 80 miliona dinara i za srednja pravna lica do 180 miliona dinara.

„Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednje predatom finansijskom izveštaju“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar