Podgorica protest Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Novi, četvrti po redu protest, protiv potvrđenih izmena Zakona o predsedniku i zahteva za hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, u organizaciji pokreta "Ima nas", koji okuplja opozicione stranke predvođene DPS-om, najavljen je za utorak 20. decembra uveče ispred zgrade parlamenta.

Organizator tvrdi da su za situaciju u kojoj se danas nalazi Crna Gora najviše zaslužne, kako navode, „sluge rusko-srpske ekspoziture“ u zemlji, koji „rušenjem njenih ustavnih temelja, njene nezavisnosti, suverenosti, svakim danom sve više udaljavaju od njenog evropskog puta.

Smatraju da je njihova dužnost da stanu na kraj tim stramputicama i pomognu Crnoj Gori da izađe na pravi evroatlanstski kolosek.

Podgorica protest Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

“Pokret ‘Ima nas’ odlučan je u svojoj nameri da istraje u odbrani institucija sve do ispunjavanja zahteva koje smo istakli, a koji kako smo imali prilike da vidimo i prethodnih dana, u potpunosti korespondiraju sa stavovima naših evropskih partnera”, saopštio je organizator.

POGLEDAJTE JOŠ:

S druge strane, nova-stara parlamentarna većina, koju čine stranke pobednice avgustovskih izbora 2020., očekuju da predsednik Milo Đukanović potpiše potvrđene izmene Zakona o predsedniku, obnovi konsultacije i predloži njihovog kandidata Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade.

Poslednji protest je održan u ponedeljak, kada je je Skupština Crne Gore potvrdila ranije usvojene izmene Zakona o predsedniku, koje predsednik Đukanović po Ustavu mora da potpiše.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar