Miodrag Lekić Foto: TV Vijesti

Kandidat parlamentarne većine za novog premijera Crne Gore Miodrag Lekić očekuje da će predsednik države Milo Đukanović potpisati usvojene izmene Zakona o predsedniku što bi mu otvorilo put da formira Vladu.

„Ja očekujem da se napravi zaokret ka ozbiljnosti, ka odgovornosti, ka opštem interesu, blokada zemlje nije opšti interes. Sačekaćemo narednih nekoliko dana, da vidimo, svako će preuzeti odgovornost”, rekao je Lekić za TV Vijesti.

Lekić je spreman da preuzme odgovornost koju mu je namenila parlamentarna većina, iako ne želi da licitira kada bi to moglo biti.

Miodrag Lekić Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

„Vi ste videli da je na nekom od tih kolegijuma predsednika klubova bila pokrenuta i ideja širokog konsenzusa u smislu koncentracione vlade, to je takođe isto moguće, tu su iz parlamentarne većine takođe bili otvoreni, da se i o tome razgovara, opet je DPS i to nešto sumnjičio, nije bio za tu soluciju”, objašnjava Lekić.

Iako se još u septembru načelno govorilo o podjeli resora u novoj Vladi između URE i SNP-a s jedne, i DF-a i Demokrata s druge strane, razgovori tek predstoje.

Poruke evropskih parlamentaraca i odgađanje POSP-a zbog usvajanja zakona, lider Demosa vidi kao problematične.

Miodrag Lekić, Milo Đukanović
Miodrag Lekić, Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK/EPA/BORIS PEJOVIC

On traži da predsednica Skupštine objavi dopis Vladimira Bilčika i objašnjenje da li je to njegov ili stav Evropskog parlamenta.

„Ja ne želim da spekulišem, da nekoga optužujem, ali ako nam jave da je neko telo Evropskog parlamenta selo, analiziralo, odlučilo, neka nam to jave pa ćemo to sagledavati. Frapantno je, ja sam šokiran da se ove neozbiljnosti na domaćem terenu mogu eventualno širiti na tako značajne institucije kao što su evropske“, rekao je Lekić.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije juče je za Televiziju Vijesti izjavio kako ne sumnja da će legitimitet nove Vlade biti sporan.

Lekić kaže, uvažava stavove međunarodnih faktora, ali ne prihvata politiku „ovde prisutne političke grupacije koja sa autokolonijalnom svešću komunicira sa međunarodnim faktorima“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Da sarađujemo, da budemo saveznici, poštujemo ugovore, težimo standardima, ali pretnje, parlamentu koji većinom treba nešto da odluči to je apsolutno neprihvatljivo. Ja mislim da je ta izjava njegova bila u hipotetičkom smislu i mislim da ne stoji”.

Lekić na mandat za sastav nove Vlade čeka od kraja septembra.

Tada mu ga Đukanović nije dao, što je dovelo do produbljivanja političke krize u zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar