Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC,/IGOR KUPLJENIK/EPA/BORIS PEJOVIC

Uprkos negativnim reakcijama na odluku crnogorske Skupštine da ponovo usvoji izmene Zakona o predsedniku, parlamentarna većina mogla bi, u skladu sa odredbama tog propisa, do kraja godine da izabere novu vladu, na čijem čelu će biti Miodrag Lekić.

Oko njega je ranije postignuta saglasnost, koja se navodno ne dovodi u pitanje, a i većina resora u novoj izvršnoj vlasti već je podeljena, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Pravna procedura u vezi sa ovom situacijom već je počela, pa je predsedniku države Milu Đukanoviću juče iz Skupštine dostavljen zakon na potpisivanje, ali ga je on istog dana vratio predsednici parlamenta Danijeli Đurović jer je postojala greška u nazivu. Skupština će ispravljenu verziju predsedniku poslati danas, potvrdila je sinoć Đurović za RTCG.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

U slučaju da Đukanović odluči da ispoštuje Ustav i potpiše izmene propisa koji spori on i njegova Demokratska partija socijalista (DPS), to bi značilo ubrzavanje postupka za izbor Lekićevog kabineta. Međutim, ako to i ne učini, Skupština je usvojila Odluku o hitnosti koja dozvoljava predsednici parlamenta da propis dostavi “Službenom listu” na objavu.

Jedan izvor “Vijesti” iz vladajuće koalicije podsetio je da izmene Zakona važe retroaktivno i da rokovi za formiranje vlade teku od momenta kada u Skupštini nije prihvaćen predlog Đukanovića za skraćenje mandata, odnosno 30. septembra.

”Ako Skupština ne usvoji predlog odluke predsednika da sebi skrati mandat, postupak predlaganja mandatara se ponavlja. Rokovi za novi krug konsultacija računaju se od dana kada Skupština nije usvojila predlog odluke o skraćenju mandata. Konsultacije se obavljaju u roku od 15 dana. Predsednik je dužan da predloži mandatara u roku od tri dana od završetka konsultacija u skladu sa ovim članom”, piše u Zakonu.

Foto: skupstina.me

S obzirom na to da je rok za formiranje vlade 90 dana od imenovanja mandatara, to znači da bi rok za formiranje vlade bio kraj godine, s obzirom na to da će izmene Zakona biti objavljene u Službenom listu u petak.

Potpis se čeka do četvrtka

Prema informacijama “Vijesti”, parlamentarna većina čekaće do četvrtka uveče predsednika da potpiše zakon, i ako on to ne uradi, Službenom listu će ga uputiti predsednica Skupštine.

Đukanović je izmene zakona juče vratio parlamentu, isti dan kada su mu dostavljene, zbog greške u naslovu.

Savetnik predsednika za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić u saopštenju je naveo da je predsednik primio dopis predsednice Skupštine, u kojem je navela da je “Skupština Crne Gore 27. saziva 12. decembra 2022. godine, ponovno odlučivala o Zakonu o predsedniku Crne Gore i isti izglasala”.

Foto:Shutterstock/Katarzyna Uroda

”Podsećanja radi, Zakon o predsedniku Crne Gore donela je Skupština Crne Gore 26. saziva, 26. juna 2018. godine. Dva dana kasnije, dakle 28. juna 2018. godine, predsednik Crne Gore ga je već proglasio ukazom, koji je od toga dana integralni deo pravnog poretka naše države i proizvodi pravna dejstva”, rekao je Bastijančić.

Prema Ustavu, Đukanović ima rok od tri dana da potpiše izmene Zakona od dana usvajanja, s obzirom na to da je to učinjeno po hitnom postupku. Zakon je prvi put usvojen 2. novembra, ali ga je Đukanović vratio Skupštini uz obrazloženje da je neustavan.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz kabineta predsednika “Vijestima” nije odgovoreno da li će on proglasiti zakon, kojem se protivi, kako ne bi prekršio Ustav – koji ga na to obavezuje u slučaju ponovnog izglasavanja. Đukanović u tom slučaju ima mogućnost da zbog nefunkcionisanja Ustavnog suda uloži pritužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Više pravnika koje su “Vijesti” ranije kontaktirale objasnilo je da bi Sud u Strazburu možda prihvatio u razmatranje pritužbu ako ona bude detaljno obrazložena i bude dokazano da ustavna žalba, kao poslednje pravno sredstvo u Crnoj Gori, nije delotvoran pravni lek.

BONUS VIDEO Đukanović ponovo vratio Zakon o predsedniku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar