Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da ta zemlje neće dozvoliti ulaz migranata jer je to politika svih zemalja u regionu.

Zbog migrantske krize na tursko-grčkoj granici, Spasovski je kazao da je proglašeno krizno stanje u Severnoj Makedoniji i da su povečane vojne i policijske snage na južnoj granici, s Grčkom.

Upitan da li makedonska vlada ima plan u vezi s migrantima nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o hermetičkom zatvaranju južne granice Srbije, Spasovski je rekao da je očito da tranzit migranata više nije opcija.

“Znate da već imamo proglašeno krizno stanje, da su povečane snage vojske i policije na južnoj granici. Na osnovu informacija koje dobijamo od naših službi, partnerske službe takođe prate situaciju. Za sada je stabilno i nemamo povečanje broja migranata koji bi mogli da uđu na makedonsku teritoriju, međutim, stav je da će biti nulta toleranciju”, naglasio je Spasovski.

On je podsetio da je do sada politika Severne Makedonije bila da migrantima dozvoli prolaz, kao i da je dosadašnju politiku gradila na dve osnove.

“Jedna osnova je bila evropska politika na tom planu, a druga, regionalna saradnja, odnosno politika koja je zajednička svim zemaljama u regionu. Nećemo moći da se suočimo sa bilo kakvim migrantskim talasom ukoliko svi zajedno ne donosimo zajedničke stavove, odluke i ne sarađujemo međusobno”, zaključio je Spasovski.