Brod u olujnom nevremenu Foto:EPA-EFE/RESCUE HELICOPTER FLORO

Timovi za spasavanje uspeli su da se rano u četvrtak ukrcaju na napušteni holandski teretni brod u nemirnim vodama kod Norveške i da ga pripreme za odvlačenje na sigurno, čime je izbegnuto izlivanje nafte, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Spasilački timovi ukrcali su se na teretni brod Eemslift Hendrika i povezali ga sa dva remorkera, objavila je Norveška obalska straža. Sada remorkeri odlvlače Eemslift u norvešku luku Alesund.

„Timovi za spasavanje ukrcali su se na nekontrolisani brod Eemslift Hendrika i povezali su da sa dva remorkera“, stoji u saopštenju obalske straže.

Bilo je važno steći kontrolu nad brodom pošto se u, sve nemirnijem moru, povećavao rizik da će se prevrnuti ili udariti u kopno.

Operacija spasavanja broda, udaljenog 10 nautičkih milja od norveške obale, prvobitno je bila odložena do četvrtka zbog lošeg vremena.

Zvaničnici navode da je brod mogao plutati još osam sati, a strahovali su od potapanja i prelivanja nafte u more. Naime, brod, dug 112 metara, prevozi oko 350 tona teške nafte i 50 tona dizela.

Osim dva remorkera, koja su poslata sa ciljem da ga tokom srede odvuku do obale, helikopterom je stiglo i osoblje za hitne slučajeve da pomogne da se veže užad, saopštila je norveška obalska uprava.

Remorkeri su unajmljeni od holandske firme za spasavanje Smit Salvage.

Ta je kompanija podružnica Boskalisa, koji je nedavno izvlačio gigantski brod Ever Given iz Sueskog kanala.

Eemslift je u ponedeljak uputio poziv u pomoć nakon nevremena. Teret se pomerio, zbog čega je i brod postao nestabilan.

Posada je evakuisana kasno u ponedeljak po olujnom nevremenu.

Dvanaest članova posade skočilo je sa jako nagnutog broda u vodu, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spaseni direktrno sa palube.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar