Migranti
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Oko pedeset migranata, među kojima i šetoro dece, spaseni su jutros u pet odvojenih operacija dok su čamcima pokušali da pređu Lamanš i odu u Veliku Britaniju, javile su francuske vlasti.

Takođe, danas je jedan čovek pronađen mrtav na plaži u Pa-de-Kaleu.

Sa ovim intervencijama francuske vlasti su od početka godine presrele najmanje hiljadu migranata koji su pokušali da pređu Lamanš.

Vlasti su prvo obaveštene u 4.20 o prisustvu brodića s migrantima u teškoćama istočno od Denkerka, i brod regionalne službe za nadzor i spasavanje je spasao 14 migranata medju kojima su bili i jedna žena i troje dece, navodi se u saopštenju pomorske policije.

Jedan od putnika je morao da bude izvučen iz mora blizu broda a neki su izgledali da su u stanju hipotermije, navele su vlasti.

Narednih sati tu službu su trajekt i trgovinski brodovi upozorili na prisustvo drugih čamaca sa migranatima i ona je jedno za drugim pokupila prvo šest, pa 17, pa četiri migranta.

Kada su vraćeni na francusku obalu preuzela ih je policija na granici.

Odvojena služba na severu je prijavila da je spasla 13 migranata, među kojima troje dece, koji su bili u teškoćama na brodu blizu Denkerka.

Uprkos rizicima i velikim sredstvima nadzora poslednjih dana raste broj pokušaja ilegalnih prelazaka Lamanša između Francuske i Engleske.

U saopštenju šef pomorske policije Lamanša i Severnog mora podsetio je da je Lamanš jedna od najfrekventnijih zona na svetu gde su meteorološki uslovi često teški.

Jutros je telo muškarca nađeno na plaži kod Pa-de-Kalea, kada je spasen jedan sudanski migrant koji je ispao iz gumenog čamca i koji je rekao da je njegov saputnik nestao.

Prema više sudskih izvora, to bi bio prvi migrant pronađen na severnoj obali Francuske 2020.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram