španija izbori
Foto: REUTERS/Susana Vera

Konzervativna narodna stranka u Španiji (PP) na čelu s čelnicom Isabel Ajuso pobedila je juče na prevremenim regionalnim izborima u Madridu pa je na korak do sastavljanja koalicione desne vlade sa strankom Voks sa kojom bi imala 78 mesta od ukupno 136 u regionalnom parlamentu, a isto tako može formirati i svoju manjinsku vladu, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Narodna stranka je osvojila 65 mesta, a za samostalno formiranje vlade potrebno je 69 poslanika.

„Omogućićemo Ajuso upravljanje pokrajinom“, izjavila je Voksova čelnica Rosio Monasterio nakon osvojenih 13 poslaničkih mesta.

„Mi smo ispunili cilj, izbacili smo levicu iz regionalne vlade Madrida“, dodala je.

španija izbori
Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Prevremeni izbori

Ajuso, 42-godišnja novinarka sa magistarskim radom iz političke komunikacije, predsednica je pokrajine Madrida od avgusta 2019. godine.

Prevremene izbore je sazvala nakon što je pukla saradnja sa manjinskim koalicionim partnerom, strankom centra Građani koja je zadnjih meseci bila u dogovorima sa ljevicom u raznim delovima zemlje, a koja u subotu nije ušla u parlament u Madridu.

„Danas počinje novo poglavlje u istoriji Španije. Iz Madrida ćemo vratiti ponos, osećaj pripadnosti, kulturu napora u ostvarenju rezultata, te jedinstvo Španije“, istaknula je Ajuso ispred sedišta stranke gdje su deseci okupljenih pristalica vikali „predsednica“ i „sloboda“, noseći španske zastave.

španija izbori
Foto: REUTERS/Susana Vera

Regija Madrida, sa nešto više od 5 miliona stanovnika sa pravom glasa, uporište je Narodne stranke koja je onde na vlasti zadnjih 26 godina.

Od kada je izbila pandemija koronavirusa Ajuso je bila u stalnom sukobu sa socijalističkim premijerom Pedrom Sančezom oko restriktivnih mera. Madrid, čiji je gradonačelnik takođe iz redova Narodne stranke, ima najblaže mere od 17 autonomnih pokrajina Španije, a Ajuso je isticala kako je važno spasiti radna mesta, prvenstveno ugostitelja čiji su lokali prošle godine bili zatvoreni 100 dana.

Rekordni izlazak birača

U utorak je na izbore izašlo rekordnih 76 posto birača, što je 12 odsto više nego na zadnjim izborima 2019. godine. Tokom sunčanog i toplog dana stvarale su se kolone od po 200 ljudi ispred birališta. Biračima su deljene hirurške maske koje su navlačili preko vlastitih, obveznih na javnim prostorima u čitavoj Španiji.

Tri leve stranke – Španska socijalistička radnička stranka (PSOE), Više Madrid i Unidas Podemos – zajedno su osvojile 58 mesta, daleko od potrebnih 69 za formiranje vlade.

„Tužan sam jer nismo očekivali ovakav rezultat“, izjavio je PSOE-ov čelnik Angel Gabilondo, čija je stranka osvojila 24 mesta, najmanje u istoriji regionalnih izbora u Madridu. „No vratićemo se na idućim izborima, naš projekt nije mrtav, nastavićemo se boriti za ono što želimo“, poručio je.

Kampanja usmerena na ideološka pitanja

Čitava kampanja bila je usmerena na ideološka pitanja, a stranke levice su spominjale „borbu protiv fašizma“, fokusirajući se na desnu stranku Voksa koja je pak obećavala građanima sigurnost i borbu protiv ilegalne imigracije.

Voks može omogućiti Narodnoj stranci i samostalno upravljanje pokrajinom ako se suzdrži u parlamentu od glasovanja o vladi. U drugom krugu glasanja bi Narodna stranka imala 65 glasova, a stranke levice 58 što joj je dovoljno za formiranje manjinske vlade.

„Naš zadatak će sada biti rad na smenjivanju vlade koja će proizaći iz ovog rezultata“, rekla je Monika Garsija, zvaničnica formacije Više Madrid.

Autonomna pokrajina Madrid je uz Kataloniju i Baskiju jedna od privredno najmoćnijih delova Španije pa na nju otpada 19 odsto nacionalnog BDP-a. Prošle zime je ju je pogodila nezapamćena snežna mećava koja je izazvala saobraćajni kolaps u glavnom gradu i okolini i koja je uzrokovala veliku finansijsku štetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar