Milojko Spajić Foto: GOV.ME/B. Ćupić

Predsednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić dostavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova dokaz o otpustu iz državljanstva Srbije, kazali su “Vijestima” iz tog Vladinog resora.

“Lider ‘Pokreta Evropa sad’ g. Milojko Spajić 30. juna 2023. godine je dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Rešenje o otpustu iz državljanstva Srbije”, rekli su iz MUP-a odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

MUP Srbije je u februaru ekspresno, uoči Dana državnosti Srbije, dostavio crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji (DIK) informaciju da Spajić ima prebivalište u Beogradu. Taj podatak je, pošto je uoči predsedničkih izbora ustanovljeno da Spajić ima i državljanstvo Srbije, bio povod za njegovu diskvalifikaciju iz trke za poziciju šefa države.

Milojko Spajić Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Iako je bio veoma efikasan u slučaju Spajića, MUP Srbije kolegama iz Crne Gore još nije dostavio informacije o državljanstvu lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića.

“Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore nije dostavljena informacija od strane nadležnog organa Srbije o tome kad je i kako lider Nove srpske demokratije, g. Andrija Mandić, dobio državljanstvo Srbije. Nakon dostavljanja tražene informacije od strane nadležnog organa Srbije, ovo ministarstvo će u postupku za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona imenovanog, doneti odluku zasnovanu na zakonu”, rekli su iz MUP-a.

Andrija Mandić, Milan Knežević Foto: Antonio Ahel/ATAImages

MUP je krajem juna tražio od kolega iz Srbije informaciju o tome kad je i kako Mandić dobio državljanstvo te zemlje, nakon što je Mandić u aprilu dostavio MUP-u zvaničnu informaciju iz Beograda u kojoj se navodi šta ga je preporučilo da dobije državljanstvo Srbije, ali u njoj nema podatka kad ga je stekao.

Prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, osoba, uz crnogorsko, može imati državljanstvo druge države ako ga je stekla pre proglašenja nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine ili ako s drugom zemljom postoji bilateralni sporazum. Crna Gora takav sporazum nema sa Srbijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar