Milojko Spajić Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Lider Force, albanske manjinske stranke u Crnoj Gori, Genci Nimanbegu izjavio je danas na Cetinju da predsednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić treba da bude mandatar za sastav nove vlade, ali i da, kako kaže, mnogi rade na tome da se to ne dogodi.

Nimanbegu je to rekao nakon konsultacija sa šefom države Jakovom Milatovićem i istakao da su PES i partije manje brojnih naroda pobednici parlamentarnih izbora, i da stoga Spajiću treba dati mandat da formira izvršnu vlast.

„Principi i rad te vlade sigurno će se još definisati, ali očekujemo da će predsednik države imati odgovoran stav po ovom pitanju“, saopštio je on novinarima u Rezidenciji predsednika na Cetinju.

Foto: TANJUG/ MEDIABIRO

Konsultacijama je prisustvovao i lider Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka, stranke koja je s Forcom i još nekoliko manjih albanskih subjekata deo koalicije Albanska alijansa, koja je na izborima osvojila jedno poslaničko mesto u Skupštini Crne Gore.

Govoreći o pregovorima o formiranju vlade, Nimanbegu je podsetio da je Albanska alijansa razgovarala sa Spajićem o principima na kojima bi se temeljila vlast.

Milojko Spajić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

POGLEDAJTE JOŠ:

„Izneli smo naš zahtev da decentralizacija vlasti u budućnosti treba da pređe s deklarativnog na praktično, jer su i prošla i pretprošla vlada govorile da su radile na tome, ali nije rađeno dovoljno. Ako budemo našli zajednički jezik što se tiče tih delova političkog programa, rado ćemo biti učesnici u vladi“, istakao je Nimanbegu, prenele su podgoričke Vijesti.
Upitan hoće li biti podrške da se formira izvršna vlast, Nimanbegu je odgovorio da se u Crnoj Gori „puno radi da se Spajiću ne da mandat“.

„Da se ne ispoštuje volja naroda, volja koja je ispoljena. Treba dati priliku da ta grupacija (PES), koja je dobila 24 mandata, koja želi promenu u Crnoj Gori, da pokaže svoju politiku na delu. Normalno, cenimo da učešće u svakoj vladi ne može biti nauštrb principa i onoga za šta se dugo godina zalažemo“, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar