Milojko Spajić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Redakcija portala PRES, u tekstu o tome ko bi mogao da bude predsednik 44. Vlade Crne Gore, iznosi zanimljivo zapažanje da , ukoliko za tu funckciju bude izglasan lider pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, će to biti prvi put da je crnogorski premijer srpske nacionalnosti, nakon Drugog svetskog rata.

Takođe, prema informacijama portala PRES, potpredsednik crnogorske Vlade će biti i Momo Koprivica na predlog Demokratske Crne Gore, koji se nacionalno i verski deklariše kao i budući premijer.

Milojko Spajić Foto: GOV.ME/B. Ćupić

Predsednik PES-a je percipiran u javnosti političarem koji je blizak liberalnim i evroatlantskim vrednostima, koji ne dovodi u pitanje državnost Crne Gore, ali takođe ne krije i da je vernik Mitropolije crnogorsko – primorske, navodi se u tekstu portala.

Portal podseća i da je član predsedništva Filip Ivanović demantovao glasine da su dogovoreni resori budućih konstituenata vlasti i najavio početak pregovora kada se proglase zvanični rezultati.

Sa druge strane, svakodnevno su se pojavljivale različite medijske kombinatorike u vezi sastava buduće Vlade, ali zvaničnih pregovora još uvek nema.

Foto: Reuters/Savo Vasiljević, Privatna arhiva, Nova.rs

Oglasila se nekoliko puta i Bošnjača stranka (BS), koja je demantovala natpise pojedinih medija u vezi navodnih zahteva.

Pročitajte još:

BS je ostvarila istorijski rezultat na poslednjim parlamentarnim izborima, ali je ova partija bila u najboljoj pregovaračkoj poziciji 2016. godine, kada su odbili ponudu tadašnjeg Demokratskog fronta (DF) da vode celu Vladu na čelu sa Ervinom Ibrahimovićem, podseća redakcija PRES-a.

Međutim, iako niko ne otrkriva karte, sve je izvesnije da će buduću Vladu formirati lista oko PES-a, Demokratska Crna Gora i partija manje brojnih naroda.

I dalje su nepoznanica SNP i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), dok će u opozicionim klupama po svemu sudeći biti poslanici koalicije koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) i Građanski pokret URA.

BONUS VIDEO Crna Gora je glasala: Ko će u novu Vladu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare