Brita Ernst i Olaf Šolc Foto:Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc i njegova supruga Brita Ernst navodno su bacili poverljive vladine dokumente u smeće kod svoje kuće, navodi se u izveštaju "Špigla".

Dokumente, neke jasno naznačene kao „poverljive informacije za službenu upotrebu“, pronašle su komšije u kantama za smeće ispred stana kancelara u Potsdamu, navodi se u izveštaju.

Nekoliko papira je nađeno razbacano po ulici ispred njihove kuće. Bilo je i dokumenata sa prošlomesečnog samita G7 u Bavarskoj, uključujući profile lidera bloka i njihovih partnera i supružnika.

Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Par se našao na udaru nemačkih medija, a nekoliko medija dovodi u pitanje odluku da se na takav način raspolaže dokumentima obzirom da oboje imaju višedecenijsko iskustvo u politici i javnom servisu.

Dokumenti se uglavnom odnose na suprugu kancelara Šolca, Britu Ernst, koja je ministarka obrazovanja u državi Brandenburg.

Beleške su uključivale i konkretne zaključke razgovara o Keri Džonson, supruzi britanskog premijera Borisa Džonsona. U dokumentima se pominje i surpuga bivšeg italijanskog premijera Marija Dragija, Marija Sereneli Kapelo, koja je opisana kao diplomac engleske knjižvenosti koja „izbegava javnost“.

Brita Ernst i Olaf Šolc Foto:Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

U beleškama se pominje i prva dama SAD Džil Bajden i supruga francuskog predsednika Emanuela Makrona. Pored beleški sa G7, dokumenti u smeću pokazuju detaljan plan šta supruga nemačkog kancelara treba da nosi na nekoliko zvaničnih događaja.

Komšije su nemačkim medijima rekle da je na prvi pogled bilo jasno da su pomenuti dokumenti bili vladini brifinzi i da nisu bili za javnu upotrebu. Nekoliko dokumenata je imalo oznaku „VS Poverljivo“ što je najviši standard za vladina dokumenta u Nemačkoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Protiv zvaničnih pravila je da se poverljivi dokumenti odlažu na takav način, s tim da se uništavaju na odgovarajući način, koji ostavlja njihov sadržaj nedešifrujućim.

Nemački Špigl navodi da kancelar i njegova supruga „očigledno imaju opušten odnos sa poverljivim dokumentima“, dok se tabloid „Bild“ osvrnuo na navike reciklaže para pišući: „U kući Šolcovih ne shvataju ozbiljno odvajanje otpada, a svakako ne kada je u pitanju čuvanje tajni“.

Šolc, koji je preuzeo dužnost kancelara u decembru 2021. godine, suočio se sa domaćim i međunarodnim kritikama poslednjih meseci zbog povećavanja troškova života u Nemačkoj.

BONUS VIDEO: Šolc i Makron u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar