Olaf Šolc Olaf Scholz
Olaf Šolc Foto: TANJUG/Photo/Stefanie Loos

Lider Socijaldemokrata (SPD) Olaf Šolc izabran je danas u Bundestagu za novog kancelara Nemačke. On će uskoro položiti zakletvu.

Ukupno 395 članova Bundestaga glasalo je za imenovanje Olafa Šolca za naslednika Angele Merkel. Šolc će predvoditi „semafor“ koaliciju, čiji su članovi pored SPD-a Zeleni i Liberali (FDP).

Koalicioni sporazum tri partije juče je potpisan, a svi uslovi za formiranje nove vlade su stvoreni.

Šolca i njegov kabinet od 16 ministara — sedam iz SPD-a, pet iz Zelenih i četiri iz FDP-a — imenovaće nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u predsedničkoj palati, dok će prva postmerkelovska vlada zakletve položiti u Bundestagu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Novi kancelar i oni koji su izabrani da budu članovi njegovog kabineta zatim se vraćaju u palatu na inauguraciju novih ministara.

Tokom dana, ministri Merkelove formalno će predati resore svojim naslednicima.

Fokus Šolcove vlade

Nova vlada je saopštila da će u središte svog programa staviti suočavanje sa pandemijom koronavirusa i borbu protiv klimatskih promena.

Analeni Berbok iz redova Zelenih pripalo je ministastvo spoljnih poslova, dok će Kristijan Linder (FDP) predvoditi ministarstvo finansija.

Šolc je nedavno predstavio i ministre iz svoje stranke. Na iznenađenje mnogih, na najvišim pozicijama našle su se žene, te će tako Kristin Lambreht biti na čelu ministarstva odbrane, a Nensi Frezer ministarstva unutrašnjih poslova.

Auf Wiedersehen, Merkel

Angela Merkel, nekada devojčica sa istočne strane Gvozdene zavese, potom najmoćnija žena Evrope. Nakon punih 16 godina koje je provela diktirajući politički put Evrope, sada će napokon otići u zasluženu penziju.

Angela Merkel oprostaj
Oproštaj od Angele Merkel Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Gvozdena kancelarka rođena je 1954. godine u Hamburgu. Diplomirala je fiziku na Univerzitetu u istom gradu, a nedugo potom je odbranila doktorat iz područja hemijske fizike. Pad Berlinskog zida, koji je usledio neposredno nakon završetka njenih studija, videla je kao veliku šansu. U tom periodu postala je članica Demohrišćanske partije (CDU), za čije je postojanje i delovanje sada sinonim.

Lik i delom kancelarke Merkel posmatra se ili ekstremno pozitivno, ili ekstremno negativno. Jedni je hvale, a drugi kude. Jedno je sigurno, niko nije ravnodušan kada je reč o ženi koja je dočekala i ispratila Džordža Buša, Tonija Blera, Nikolu Sarkozija, Žaka Širaka, Baraka Obamu, Donalda Trampa i mnoge druge. Svoju karijeru i imidž večito staložene, nikada emotivne liderke, ostvarila je tokom kriza koje su potresale njenu domovinu.

BONUS VIDEO Izbori u Nemačkoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar