Sem Altman i Mira Murati Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Eugene Gologursky / Getty images / Profimedia

Odbor američke kompanije OpenAI, koja je kreirala sistem veštačke inteligencije ChatGPT, saopštio je da je smenio suosnivača kompanije i izvršnog direktora Sema Altmana (38) nakon što je, kako se navodi, otkrio da nije bio iskren u komunikaciji sa odborom. Ovaj potez pokrenuo je reorganizaciju u OpenAI - Mira Murati (34), ranije glavni tehnološki direktor, imenovana je za v. d. direktora, saopštila je kompanija. Nekoliko sati kasnije, predsednik kompanije, Greg Brokman, rekao je da daje otkaz.

Altmanov odlazak usledio je nakon procene njegovog rada. Odbor je zaključio da nije bio iskren u svojoj komunikaciji sa odborom, ometajući njegovu sposobnost da izvršava svoju odgovornost. Odbor više nema poverenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI“, saopštila je kompanija, piše Njujork tajms.

Nije odmah bilo jasno šta je dovelo do odluke odbora osim onoga što je navedeno u izjavi. Altman je na platformi „X“ napisao: „Voleo sam svoje vreme na OpenAI, a najviše od svega sam voleo što radim sa tako talentovanim ljudima“.

Brokman je rekao da Altman i on nisu imali upozorenje o odluci odbora.

„Sem i ja smo šokirani i tužni onim što je odbor uradio. Još uvek pokušavamo da shvatimo šta se tačno dogodilo“, kazao je on.

Dugogodišnji tehnološki preduzetnik, Altman je pomogao u osnivanju OpenAI uz finansijsku podršku Elona Maska 2015. godine. Mnogi u toj industriji veruju da je veštačka inteligencija najveća tehnološka promena.

Sam Altman i Mira Murati Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

U četvrtak uveče, Altman se pojavio na događaju u Kaliforniji, gde je govorio o budućnosti veštačke inteligencije koja će moći sama da generiše slike, video zapise i zvukove.

Kada je OpenAI prošlog novembra objavio ChatGPT, „chatbot“ je privukao stotine miliona korisnika, oduševivši načinom na koji je odgovarao na pitanja, pisao poeziju i raspravljao o gotovo svakoj temi.

Altmanov odlazak predstavlja udarac za Majkrosoft, koji je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI i ima 49 odsto udela u kompaniji. Izvršni direktor Majkrosofta, Satja Nadela, predstavio je ove godine opsežan plan za korišćenje tehnologije razvijene u OpenAI-u u skoro svim Majkrosoft proizvodima, od pretraživača Bing do njegovog poslovnog softvera. Majkrosoft je u petak popodne rekao da planira da nastavi blisku saradnju sa OpenAI.

Sem Altman Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Nakon što je najavljen Altmanov odlazak, cena akcija Majkrosofta pala je za više od jedan odsto, i to za 30 minuta.

Četvoročlani upravni odbor OpenAI je mešavina uglednih stručnjaka za veštačku inteligenciju, tehnoloških rukovodilaca, uključujući Ilju Sutskevera, glavnog naučnika i suosnivača kompanije i Adama D’Angela, izvršnog direktora za sajt Kuora.

Sadašnji i bivši zaposleni u OpenAI-ju bili su šokirani vestima. Još u petak ujutru, razgovarali su o Altmanu kao da ima dugu budućnost u kompaniji. Istraživači, preduzetnici i investitori izvan kompanije bili su podjednako iznenađeni, a mnogi su pokušali da utvrde zašto je odbor OpenAI doneo takvu odluku.

Ko je nova direktora kompanije?

Mira Murati rođena je u Albaniji, iako se na internetu mogu naći podaci i da je indijskog porekla. Karijeru je započela u svetu investicionog bankarstva. Veteranka je kompanije Tesla, gde je bila nadležna za razvoj Model X, a u OpenAI-ju je od 2018. Dok se svet iščuđava veštačkoj inteligenciji i raspravlja o njenim prednostima i manama, Mira i njen tim su fokusirani na poboljšanje OpenAI proizvoda. Na kraju krajeva, milijarde dolara se oslanjaju na uspeh njihove tehnologije, koja bi mogla da bude najznačajnija u Silikonskoj dolini od iPhone-a.

Usavršavanje AI tehnologije verovatno će potrajati još neko vreme. U međuvremenu, evo nekoliko stvari koje treba znati o Miri Murati.

Njeno interesovanje za veštačku inteligenciju počelo je još 2013. godine, kada se pridružila Tesli. U to vreme, kompanija je pravila rane verzije autopilota, svog softvera za pomoć vozaču sa AI-om, i radila je na robotima sa AI za fabrike. To je Miru navelo da razmotri druge aplikacije iz stvarnog sveta.

Prešla je u Leap Motion 2016. godine i tu se nadala da će interakciju sa računarom učiniti „intuitivnom kao igranje loptom“, ali ubrzo je shvatila da tehnologija zasnovana na VR-u nije ni blizu da bude spremna za masovnu publiku.

Pročitajte još...

Dok je Murati razmišljala o svom sledećem potezu, došla je do zaključka da bi „masovni napredak u tehnologiji“ morao da igra ulogu u rešavanju najvećih svetskih izazova. To je dovelo do njenog pridruživanja OpenAI-u 2018. i njenog nadzora nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a.

Dok je Gugl, uglavnom, svoje istraživanje veštačke inteligencije držao u tajnosti u laboratoriji, OpenAI je široko dostupan. Murati smatra da bi zadržavanje laboratorijskih podataka u tajnosti samo izazvalo još veći šok u javnosti i da bi istu tu javnost trebalo uključiti u razgovor o delovanju AI.

O Miri se privatno ne zna mnogo. Otkrila je da voli pesmu Paranoid Android benda Radiohead, knjigu Devinske elegije Rajnera Marije Rilkea i film „Odiseja u svemiru“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar