Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Američki uzbunjivač Edvard Snouden branio se na Tviteru od kritika zbog prihvatanja ruskog državljanstva, ali i pasoša koji je dobio juče.

„U Rusiji sam jer mi je Bela kuća namerno poništila pasoš da bi i me zadržala ovde“, tvitovao je Snouden.

„Primorali su na sletanje diplomatski avion predsednika Bolivije kako bi me sprečili da napustim zemlju i do danas su nastavili s ometanjem slobode moga kretanja“, dodao je nekadašnji uzbunjivač iz američke NSA.

On je aludirao na incident iz 2013. godine kada je avion bolivijskog predsednika bio prisiljen da sleti u Austriji jer mu je uskraćeno pravo preleta ostalih evropskih zemalja, prenosi N1.

Incident se dogodio pošto je avion poletao iz Rusije, a verovalo se da se u njemu nalazi Snouden.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u septembru Snoudenu dodelio rusko državljanstvo, a Amerikanac je ove nedelje dobio i ruski pasoš, rekao je njegov advokat Anatolij Kučerena.

Sjedinjene Države traže Snoudenovo izručenje jer je 2013. novinarima dao dokumenta o špijunskim aktivnostima američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i njenog britanskog pandana GCHQ.

Ovaj 39-godišnjak je više puta jasno dao do znanja da je zahtev za azil u Rusiji podneo iz nužde, s obzirom na to da mu u ostalim zemljama preti izručenje SAD-u.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u petak da Snouden već dugo signalizira svoju odanost Rusiji, a da bi rusko državljanstvo dodatno potvrdilo takvo stajalište.

Snouden je više puta rekao da ne planira da sarađuje s ruskim vlastima. Objasnio je da je odluku o podnošenju zahteva za državljanstvo doneo pošto mu je u Rusiji rođen sin, a dobijanjem državljanstva obojica imaju jednaka prava.

Dečak je rođen 2020. godine i automatski je dobio rusko državljanstvo.

***

BONUS VIDEO: Ruski vojni avion udario u stambenu zgradu u Irkutsku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar