Foto:printscreen/twitter/BabakTaghvaee

Pojavile su se prve fotografije borbenog lovca američke mornarice F-35C koji se srušio u Južno kinesko more ranije ove nedelje, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

F-35C, jednomotorni stelt lovac i najnoviji mlaznjak u floti američke mornarice, srušio se na nosač aviona USS Karl Vinson tokom rutinskih operacija u ponedeljak, saopštila je mornarica.

Ratni avion vredan 100 miliona dolara udario je u pilotsku palubu nosača aviona od 100.000 tona, a zatim je pao uvodu kada se njegov pilot katapultirao, rekli su zvaniničnici mornarice. Pilot i šest mornara na Vinsonu su povređeni.

Portparol sedme flote američke mornarice rekao je u pitak da se istraga o incidentu nastavlja, dok potvrđuje da su slike koje su se pojavile na društvenim mrežama, a koje prikazuju avion, istinite, prenosi CNN.

„Brod je procenio da su video i fotografije koji su mediji preneli snimljeni na USS Karl Vinson tokom pada“, rekao je portparol.

Fotografija pokazuje stelt lovac kako pluta na površini Južnog kineskog mora, dok je njegov kokpit otvoren i nedostaje sedište za izbacivanje.

Na snimku se vidi kako F-35 prilazi nosaču aviona, ali se prekida snimak pre nego što avion udari o palubu.

Mornarica je ranije ove nedelje saopštila da je šteta na Vinsonu samo površinska i da su on i vazdušno krilo nosača nastavili normalno sa radom.

Počeli su napori da se izvuče borbi avion sa dna Južnog kineskog mora, rekao je poručnik Nikolas Lingo, još jedan portparol 7. flote.

Analitičari kažu da bi podizanje avina bila složena operacija i da će ona biti nadgledana od strane Kine, koja tvrdi da je celo Južno kinesko more njena teritorija.

F-35C sadrži neke od najnaprednijih tehnologija mornarice, a analitičari kažu da bi Vašington želeo da ga drži van ruku Pekinga.

BONUS VIDEO: Rusija i Ukrajina: Ide li Evropa ka ratu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar