Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia; N1

Visoki predstavnik Kristijan Šmit upozorio je da je BiH u „neposrednoj opasnosti od raspada“ i da postoji „veoma realna perspektiva povratka sukoba“. U izveštaju koji će Šmit najverovatnije u sredu predstaviti u Savetu bezbednosti UN, centralna tema je Milorad Dodik za kog visoki predstavnik navodi da „ugrožava stabilnost BiH i regiona“. Da li je strah od sukoba realan i šta Šmitov izveštaj predstavlja?

PROČITAJTE JOŠ:

Šmitov izveštaj govori ono što svi znamo. Milorad Dodik pokušava da izvrši secesiju dela teritorije BiH i to je prvi put jasno rečeno i biće predstavljeno na Savetu bezbednosti UN-a“, kaže za „Novu“ Dragan Bursać, profesor filozofije i kolumnista.

Prema njegovom mišljenju rat jeste realna opcija u BiH ako se nastavi Dodikova politika.

„Prvi put je Šmit izbegao one floskule da Dodik pokušava da zataška kriminal, pošto se on ne boji kriminala jer nikada nije bio uhvaćen u bilo čemu. Sa druge strane tu su reference na Dodikove odluke, tačnije njegove pokušaje izdvajanja trećeg puka vojske BiH koji bi postao na neki način neka nova sintagma paravojske, odnosno vojske entiteta Republika Srpska. Treća stvar je izuzimanje one sudske funkcije, odsnosno pravljenja nekog autonomnog sudskog sistema. Kao što je rekao Šmit, ovo je jednako secesiji koja zvanično nije proglašena i to su ukazuje na ozbiljnost situacije“, ističe naš sagovornik.

Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Sa druge strane, politička analitičarka Tanja Topić ne smatra da novi rat u BiH moguć, iako se sve učestalije pominje kao opcija.

„Uprkos spremnosti nekih političkih poglavica, nema kritične mase koja bi išla u rat da bi spašavala fotelje i luksuzan način života onih koji ih tobože predstavljaju. U BiH verbalni rat nikad nije ni prestao i stvorena je atmosfera u kojoj se puca iz svih raspoloživih retoričkih sredstava na sve strane“, kaže Topić.

„Za Dodika nema nazad“

Dodik je u ovom trenutku na bezizlaznom putu, smatra Bursać i dodaje da član Predsedništva BiH sada ima samo jednu opciju – da „nastavi do konačnog kraja“.

„Da li će kraj biti hapšenje ili silazak sa vlasti, videćemo. Mislim da će zaoštravati svoju retoriku, makar verbalno i da će to dovesti do nekog raspleta situacije. Možemo govoriti o više scenarija, ali mislim da njemu, figurativno rečeno, vraćanja nazad nema“, kaže Bursać.

I Topić se slaže da će Dodik nastaviti u istom smeru, ali primećuje da „blago spušta lopticu“.

„Osporiće sve navode iz izveštaja, što ne znači da neće odustati od sprovođenja plana koji je pretumbao naglavačke međunarodnu zajednicu i samu BiH. Da blago spušta lopticu svedoči i poziv opozicionim stranakama, koje je etiketirao kao izdajničke i podaničke, a sutradan ih pozvao da ga podrže i iskažu patriotizam. Ako toliko ignorišete međunarodne autoritete postavlja se pitanje zašto je Željka Cvijanović otišla u SAD“, dodaje Topić.

Tanja Topić Foto: N1

Na pitanje da li se može govoriti o eventualnim sankcijama Republici Srpskoj ako se nastavi ova politika, Dragan Bursać ističe da su „sankcije već na stolu“.

„Pitanje je da li će one biti aktivirane ovih dana ili će biti prolongirane. Sankcije su jako realne i možemo samo govoriti kako će biti primenjene – da li će biti ekonomske samo selektivne i udarati samo određene strukture u Republici Srpskoj ili celokupan entitet. To ćemo videti, ali one su tu“, zaključuje naš sagovornik.

„Osporiće sve navode iz izveštaja, što ne znači da neće odustati od sprovođenja plana koji je pretumbao naglavačke međunarodnu zajednicu i samu BiH. Da blago spušta lopticu svedoči i poziv opozicionim stranakama, koje je etiketirao kao izdajničke i podaničke, a sutradan ih pozvao da ga podrže i iskažu patriotizam. Ne pojašnjavajući u kojoj meri izdajnici mogu posedovati patriotizam. Ako toliko ignotrišete međuanrodne autoritete postavlja se i pitanje zašto je Željka Cvijanović otišla u Sjedinjene Američke Države“, dodaje Topić.

Na pitanje da li se može govoriti o eventualnim sankcijama Republici Srpskoj ako se nastavi ova politika, Dragan Bursać ističe da su „sankcije već na stolu“.

Bursać: Rektalni alpinizam Marka Atlagića
Foto: Printscreen Nova.rs/video

„Pitanje je da li će one biti aktivirane ovih dana ili će biti prolongirano za neko drugo vreme. Te sankcije su jako realne i možemo samo govoriti kako će biti primenjene – da li će biti ekonomske samo selektivne i udarati samo određene strukture u Republici Srpskoj ili celokupan entitet to ćemo videti, ali one su tu“, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare