Kristijan Šmit Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da nema naznaka da će u Bosni i Hercegovini ili na Zapadnom Balkanu ponovo izbiti rat, bez obzira na dešavanja u Ukrajini.

„Moja poruka je jasna. Mi do sada nemamo nikakvih naznaka da na Zapadnom Balkanu i u BiH dolazi do bilo kakvih napetosti da bi se ljudi morali plašiti da će doći do nekog rata ili nasilja“, rekao je Šmit za sarajevski „Avaz“.

On je istakao da je BiH zemlja u kojoj je prethodna generacija doživela rat i zna šta to znači, dodavši da „samo treba proći Sarajevom da se oseti šta se može desiti“.

„Ako su rat i nasilje tu, onda se moramo, ne samo brinuti o ljudima, već isto tako moramo poslati poruku“, kazao je Šmit.

Pročitajte još:

Govoreći o radu Predsedništva BiH i zahtevu srpskog člana Milorada Dodika da BiH bude neutralna u vezi sa situacijom u Ukrajini, mada je BiH, kako je naveo, već ranije zauzela jasan stav u vezi s ruskom intervencijom u Ukrajini, vioki predstavnik je ocenio da je Dodik „trenutno malo pogubljen“.

„Šta reći o gospodinu Dodiku? Čini mi se kao da je trenutno malo pogubljen. U situaciji u kojoj deca pitaju majke šta je rat u Kijevu ili Harkovu nije više moguće biti neutralan. A Dodik, takav je moj utisak, nekako se ulovio u zamku vlastitih reči. U takvim slučajevima bi bilo dobro, a to njemu sigurno teško pada, nekada nekoliko dana možda ništa ne govoriti i razmisliti“, rekao je Šmit.

On je komentarisao i stav Srbije u vezi sa Ukrajinom, naglasivši da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i „savetovao ga i ohrabrivao“ da Srbija ne bude neutralna prilikom glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i da podrži Rezoluciju kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu.

„Vidim da je Srbiji bilo vrlo teško i imao sam i mogućnost o tome razgovarati sa predsednikom Vučićem. Svakako sam ga savetovao i ohrabrivao da ne budu neutralni. On je to na kraju i učinio. To je, sigurno, nešto vrlo važno“, naveo je Šmit.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju rat, ne može se biti neutralan.

„Mora se biti protiv rata… Evropska unija i NATO, kada je bitno, ipak su tu. Svaki rat se mora sprečiti i to je taj zadatak. Ali mora se biti i uz one koji se onda nalaze, moram reći, u vrlo teškoj situaciji“, kazao je Šmit.

Govoreći o odluci svog prethodnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, Visoki predstavnik u BiH je rekao da je spreman da povuče taj zakon pod uslovom da domaće institicuje naprave svoj zakon, odnosno regulativu, koja će se odnositi na to pitanje.

„Ono što je meni interesantno u BiH jesu reakcije. Kao da neko hoće nekome da naudi na neki način. Očekujem da se kaže: U redu, to nam se nešto ne dopada, ovo nije potpuno. Hajdemo malo to doraditi. To je ono što dugujemo žrtvama, bez obzira na to ko su one i leže li u mezarjima ili grobovima“, zaključio je Šmit.

Bonus video: Dačić o protivljenju EU da Dodik prisustvuje obeležavanju Danu državnosti Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar