Smiljana Srnec
Smiljana Srnec Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vrhovni sud potvrdio je u petak prvostepenu presudu kojom je Smiljana Srnec (46) nepravosnažno osuđena na 15 godina zatvora za ubistvo sestre Jasmine Dominić u leto 2000. a čije telo je nakon 19 godina pronađeno u zamrzivaču, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Najviši sud je odbio žalbu optužene čime je postala pravosnažna presuda varaždinskog Županijskog suda, a u kaznu je uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se Smiljana Srnec nalazi od 16. februara 2019. godine.

Vrhovni sud smatra da kazna zatvora od 15 godina najbolje odgovara svrsi kažnjavanja, a reč je o najvišoj propisanoj kazni za ubistvo prema Kaznenom zakonu u vreme počinjenja dela, prenosi 24sata.hr.

Najviši sud je pojasnio da je optužena majka troje dece, od kojih je dvoje maloletno, međutim ta okolnost nema nikakvo značenje kod odmeravanja kazne jer pretežu utvrđene otežene okolnosti.

Sud je precizirao da je otežana okolnost dosadašnja osuđivanost za davanje lažnog iskaza i što je sudbinu žrtve skrivala gotovo dvadeset godina navodeći da je sestra u inostranstvu.

Vrhovni sud ističe da je Srnec počinila ubistvo sa najvišim stupenom krivice – direktnom namerom, u stanju pune uračunljivosti i svesti. Uz to, Srnec je telo žrtve držala sve vreme u zamrzivaču u kući u kojoj je živela i tako prikrila počinjeno delo, dok je roditelje i rodbinu dugo vremena držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve.

„To daje krivičnom delu zaista posebnu težinu i karakter. Visok stepen kriminalne količine proizlazi iz okolnosti da su žrtvi nanesene smrtonosne povrede glave dok je bila u odmarajućem položaju. Žrtva je imala 23 godine. Skrivanje tela žrtve u zamrzivaču upućuje i na planiranje krivičnog dela“, precizirao je sud.

Smiljana Srnec je na varaždinskom Županijskom sudu nepravosnažno osuđena za ubistvo sestre kojoj je zadala najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a telo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u porodičnoj kući u Palovcu. Telo je otkriveno u februaru 2019. godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je u pritvoru. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar