Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Slovenija, aktuelna predsedavajuća EU, predložila je da se Unija proširi na ceo Zapadni Balkan do kraja decenije, a to je iznela uoči samita EU-Zapadni Balkan iduće nedelje, piše list Fajnenšal tajms.

Predlog o brzom prijemu zemalja uključujući Srbiju i BiH dat je pre dva dana na sastanku ambasadora u Briselu i naišao je na zaprepašćenje drugih zemalja članica Unije.

Neki su opisali predlog kao potpuno nerealističan s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

„Proširenje je vrlo osetljivo pitanje za EU koja je podeljena oko potrebe za proširenjem i brzinom kojom zemljama treba dozvoliti ulazak u blok“, navodi list i dodaje da je Unija pod pritiskom da nastavi s pregovorima o proširenju sa balkanskim zemljama koje se takođe okreću ka bliskijim vezama s Kinom i Rusijom.

Posle brzog proširenja kada je EU primila 13 zemalja između 2004. i 2013, bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da neće biti prijema pre 2019, a zemlje koje traže prijem postale su sve nestrpljivije kako Brisel nastavlja da odlaže.

Samit EU-Zapadni Balkan održava se 6.oktobra u Sloveniji, a na njemu će učestvovati vođe zemalja članica Unije i zapadnobalkanske šestorka uključujući Albaniju, BiH, Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Kako navodi list, diplomate zemalja članica koje hoće da Brisel ubrza pregovore sa Zapadnim Balkanom, uglavnom sa istoka i juga bolka EU, zalažu se za „ambiciozni“ jezik o pristupanju na samitu, ali su priznale da je određivanje čvrstog roka za pristup politički eksplozivno pitanje.

„Potrebna nam je deklaracija, to je jako važno“, rekao je jedan diplomata EU i dodao da deklaracija sa odredjenim datumom pristupa neće biti prihvaćena.

List ukazuje da se stav EU prema regionu dodatno komplikuje time što pet zemalja članica, Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija ne priznaju Kosovo koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Aktuelna predsednica EK Ursula fon der Lajen uoči samita obišla je region i ponovila podršku za ulazak zemalja u Uniju.

Političari u regionu gledaju na tu temu sa velikom frustracijom dok je apetit za dalje proširenje jako mali u nizu većih zemalja članica Unije, navodi list.

Evropska komisija ukazala je nacionalnim vladama da treba da se ostvari napredak sa Albanijom i Severnom Makedonijom što je pre moguće. Te dve zemlje trebalo je da počnu pregovore o članstvu prošle godine ali napredak je i dalje blokiran zbog nedostatka jednoglasne podrške zemalja članica.

BONUS VIDEO: Protesti u Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar