Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Zapadni Balkan i Evropska unija su jedna porodica, duboko smo povezani i ta integracija će se povećavati, poručio je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Dubrovniku, gde je u toku "Dubrovnik Forum 2021", dok je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit odbacio mogućnost menjanja granica te zemlje i stvaranja novih država na Balkanu.

Lajčak je na svom zvaničnom Tviter nalogu napisao da se, upravo zbog dubine povezanosti, Zapadni Balkan i EU suočavaju sa istim izazovima.

„Zato je važno da delimo iste vrednosti i pravila“, ocenio je Lajčak, koji se na marginama ministarskog foruma u Dubrovniku susreo sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikolasom Dendijasom.

Dendijas je saopštio da je sa Lajčakom razgovarao o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i o najnovijem razvoju situacije u pregovorima Beograda i Prištine.

„Zajednički nam je cilj da osiguramo brz ekonomski oporavak i gradimo snažniju, konkurentniju i agilniju Evropu u post-kovid periodu“, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na otvaranju skupa.

Šmit: Nema menjanja granica na Balkanu

Novoimenovani visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit odbacio je u Dubrovniku mogućnost menjanja granica te zemlje i stvaranja novih država na Balkanu.

Šmit je na 14. Dubrovnik forumu rekao da unutrašnji problem koji postoji u BiH nije izmedju većine i manjine, nego problem izmedju tri konstitutivna naroda i ostalih, prenosi turska agencija Anadolija.

„Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi neki njegovi delovi mogli da budu sročeni drugačije, ali danas imamo Sporazum kakav je. Onima koji i danas gaje fantazije kako bi bilo dobro menjati granice ili stvoriti nove države, kažem da je gotovo“, kazao je Šmit.

On je naveo da je za ozbiljniji napredak Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje medju državama regiona.

Šmit, koji će 1. avgusta naslediti Valentina Incka na mestu visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH, rekao je da je sada vreme da članstvo te zemlje u EU bude vraćeno u politički fokus kako bi u narednim godinama bilo rezultata.

„Dubrovnik Forum 2021“ posvećen je uticaju pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare