Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenija od sutra ublažava ograničenja kretanja uvedena zbog pandemije koronavirusa, pa će građani moći da odu do svojih vikendica, kamp-kućica ili imanja koja obrađuju, bez obzira na načelnu zabranu napuštanja matičnih opština.

Vlada je takvu odluku donela posle procene da se epidemija koronavirusa postepeno smiruje, ali i upozorila da se i dalje treba strogo pridržavati važećih restrikcija o socijalnoj distanci i načelnoj zabrani napuštanja mesta prebivališta, kako se ne bi napravio „korak natrag“ i došlo do novog rasta zaraze među stanovništvom, prenela je agencija STA.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs objasnio je da će svi koji odlaze u vikendice ili na imanja morati da popune izjavu u kojoj će navesti cilj putovanja i destinaciju, kao i broj dana boravka na toj lokaciji. Oni neće smeti da se udaljavaju s poseda niti da kupuju u lokalnim prodavnicama ili da se druže s lokalnim stanovništvom, kako bi se sprečio rizik širenja infekcije.

Slovencima će od subote biti dozvoljeno i bavljenje sportskim aktivnostima, kao što su golf, tenis ili boćanje, u kojima nema bližeg socijalnog kontakta igrača, ali zabrana timskih i masovnih sportova, u kojima dolazi do fizičkog kontakta ostaje na snazi.

Hojs je rekao da je cilj vlade da se zabrana napuštanja matičnih opština ukine od početka maja, kada bi trebalo da bude poznata analiza testova nacionalnog uzorka koje je najavila vlada.

Ta analiza će biti sprovedena na 1.000 do 1.500 stanovnika različitih godina starostii iz različitih regiona, kako bi se dobila jasnija slika o stanju epidemije i koliko je ljudi stvarno inficirano, a bolest su možda preboleli i bez simptoma.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram