Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Više od 80 posto preminulih osoba u Sloveniji koje su bile zaražene koronavirusom bilo je starije od 75 godina, pri čemu ih je više od polovine bilo starije od 85 godina, a imali su i mnoge druge bolesti, preneli su slovenački mediji.

U Sloveniji je zaključno s ponedeljkom do sada zabeleženo 56 slučajeva smrti među obolelim od Covida-19, a Slovenački radio naveo je da je najviše žrtava iz domova za starije osobe koje čine tri četvrtine od ukupno do sada preminulih.

Među umrlima je gotovo podjednak broj muškaraca i žena, svi do sada preminuli su bili stariji od 45 godina. U starosnoj grupi od 75 do 84 godina zabeleženo je 13 smrtnih žrtava, a među starijima od 85 godina 31 žrtva, objavila je Slovenačka agencija STA.

Iako su u domovima za stare zdravstvene vlasti zabranile posete još početkom marta, došlo je do proboja virusa u te ustanove a stanje još nije sanirano iako je vlada pre dve nedelje organizovala lekarske timove  kako bi pomogli osoblju domova i negovateljicama. Posebno su teške prilike u nekoliko domova, poput onih u Ljutomeru i Šmarju pri Jelšah, gde je zaraženo više desetina štićenika i osoblja.

Kako je prošle nedelje objavila Slovenačka televizija, prelomni momenat u tretiranju stanara u domovima za starije dogodio se 17. marta jer su do tada obolele štićenike premeštali u bolnice, a nakon toga ne, pa se procenjuje da je od preko 250 zaraženih štićenika bilo hospitaliziovano samo njih 30.

Slovenački mediji podsećaju da je i u drugim zemljama EU-a najveći broj smrtnih slučajeva među najstarijom populacijom i među štićenicima domova za starije i nemoćne, te da nije uspeo pokušaj vlade da deo štićenika iz domova uzmu natrag kući njihovi bližnji i porodice jer je odaziv na to bio minimalan.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram