Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Nakon što su tri meseca proveli kod kuće, u škole se danas vratilo oko 53 hiljade učenika prvih razreda osnovnih škola, a u jaslice i vrtiće skoro 75 hiljada predškolske dece. Nošenje maski u učionicama obvezno je za nastavno osoblje, ali ne za učenike, koji će se na taj način štititi samo na hodnicima.

Redovni obrazovno-odgojni proces za decu koja su nakon zatvaranja tih ustanova 26. oktobra prošle godine s učiteljima komunicirala onlajn započet je nakon što se prošle nedelje prosečan broj dnevnih zaraza spustio na manje od 1350, a broj hospitaliziranih covid-bolesnika na manje od 1200, što je bio vladin uslov za otvaranje. Za sada to vredi za devet od 12 pokrajina, odnosno za one s boljom epidemiološkom slikom.

Nastava prva tri razreda osnovne škole odvija se po modelu C, što znači u homogenim grupama (balonima), pri čemu se grupe neće međusobno mešati kako bi se smanjio rizik unošenja zaraze.

Škole treba da satave detaljne protokole za provođenje obaveznog i proširenog programa. Neće biti izleta, kurseva plivanja, škola na otvorenom. Osim u prvom razredu, izborni predmeti provodiće se na daljinu. Aktivnosti za učenike mogu se održati samo u prostorijama škole, prema uputstvu vlade koji moraju primeniti direktori škola.

Nošenje maski u učionicama obvezno je za nastavno osoblje, ali ne za učenike, koji će se na taj način štititi samo na hodnicima.

Pre otvaranja škola, u ponedeljak je na koronavirus testirana velika većina zaposlenih i nastavnog osoblja, a taj će se proces nastaviti i danas. Među njima je, kako je potvrđeno, bilo oko 1.3 posto zaraženih koronavirusom i oni se u nastavni proces neće uključivati, nego će ostati kod kuće u izolaciji.

Testiranje zaposlenih u osnovnim školama i vrtićima ponavljaće se svakog ponedeljka, a vlada će svake nedelje donositi nove odluke o režimu nastave, u zavisnosti od opšteg epidemiološkog stanja na nivou države i pojedinih regija, te eventualnim slučajevima zaraze u školama.

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 1652 slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je još 27 covid-pacijenata. Obavljeno je preko 35.000 testova, zbog toga što je obavljeno i masovno testiranje zaposlenih u školama. Postotak pozitivnih PCR testova opet je u porastu i iznosi 24.4 posto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare